Angela Merkel, luată în vizor de extrema dreaptă: Ar trebui judecată pentru încălcarea legislaţiei UE

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 28-08-2017 17:15

Lidera partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, a afirmat luni că Angela Merkel, cancelarul german, ar trebui anchetată şi judecată pentru încălcarea legislaţiei Uniunii Europene în timpul crizei refugiaţilor şi în legătură cu programul de salvare a Greciei, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Alice Weidel, care a fost desemnată drept candidată a AfD pentru alegerile din 24 septembrie, într-un efort de atenuare a imaginii sale de extrema dreaptă, este de părere că Merkel ar trebui adusă în faţa justiţiei din cauza deciziei sale de a nu ţine cont de regulile care prevăd că solicitările de azil trebuie făcute în prima ţară de intrare în UE. 

Decizia a dus la sosirea în Germania a sute de mii de migranţi în 2015 şi 2016, ceea ce, în opinia dnei Weidel, a provocat ''o deteriorare dramatică a securităţii interne''. De atunci, aşa-numitele 'Regulamente Dublin' au fost reintroduse. 

Potrivit lui Weidel, ''primul lucru pe care îl va face AfD (când va intra în parlament) este de a lansa o comisie de anchetă în legătură cu Angela Merkel, comisie care să se ocupe de încălcările juridice, nu numai referitor la criza refugiaţilor, ci şi în privinţa programului de salvare a euro, care încalcă tratatele UE''. 

''Dacă mă întrebaţi, Angela Merkel ar trebui să-şi justifice toate încălcările juridice în faţa unei instanţe germane în calitate de cetăţean particular, după ce îşi va încheia cariera profesională'', a declarat Alice Weidel. 

DPA aminteşte că partidul AfD, înfiinţat în 2013, a pierdut din elanul electoral în ultimele săptămâni şi în sondaje este creditat în prezent cu circa 10% din intenţiile de vot. Dar aceasta înseamnă că el poate încă uşor să treacă de pragul de 5% din voturi, necesar pentru a intra în Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin. AfD este însă prezent în majoritatea dintre parlamentele celor 16 landuri germane.