Oraşul Mumbai, un megalopolis cu 20 de milioane de locuitori, afectat de inundaţii catastrofale

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 29-08-2017 16:53

Megalopolisul Mumbai a fost paralizat marţi în urma unor precipitaţii torenţiale care au inundat străzile şi au perturbat vieţile celor 20 de milioane de persoane care locuiesc în acest oraş indian, informează AFP, potrivit Agerpres.

Zeci de curse aeriene şi feroviare au fost anulate din cauza ploilor aduse de musonul de anul acesta, care s-a abătut cu o violenţă rară asupra capitalei economice a Indiei. 

Pe anumite artere de circulaţie, pietonii umblau prin apă până la brâu. Apa a intrat şi în interiorul multor automobile. 

Numeroase companii au fost nevoite să îşi trimită angajaţii acasă. Serviciile meteorologice au sfătuit populaţia locală să îşi etanşeizeze locuinţele şi să evite deplasările. 

"A trebuit să îmi anulez toate planurile", a declarat cercetătorul Rajesh Prabhakar, blocat la periferia oraşului. 

Începând de luni, ploile căzute în Mumbai au avut un debit de peste 1,5 metri cubi pe oră, iar meteorologii au anunţat alte precipitaţii anundente pentru următoarele 24 de ore. 

Aceste inundaţii au readus în memoria localnicilor dezastrele provocate de aversele diluviene din 2005, când aproximativ 1.000 de persoane au murit. 

"Apa a intrat în cabina liftului, folosim găleţi pentru a o da afară", a declarat pentru AFP Nibha Prasad, o mamă din Mumbai. "Ne rugăm ca ploile să înceteze", a adăugat ea. 

Oamenii de ştiinţă atribuie inundaţiile endemice din Mumbai dezvoltării sale urbane deosebit de rapide, care a sufocat sistemul local de canalizare.