Turcia critică populismul german și își exprimă speranța în relații mai bune

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 04-09-2017 12:40

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, prin vocea purtătorului său de cuvânt, i-a acuzat luni pe politicienii germani că se lasă pradă populismului, la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene, adăugând că el totuşi speră într-o detensionare a relaţiilor, relatează Reuters, citat de agerpres.ro

Curentele politice germane abundă în populism şi politici de marginalizare, alimentând "discriminarea şi rasismul", a scris Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, într-o postare pe Twitter, potrivit dpa. 

"Sperăm că atmosfera problematică care a transformat relaţiile turco-germane într-o victimă a acestei politici cu orizont îngust să se termine", a apreciat în acelaşi mesaj Ibrahim Kalin, citat de Reuters. 

Angela Merkel declarase duminică seară - în cadrul singurei dezbateri televizate cu principalul ei rival, social-democratul Martin Schulz, înaintea alegerilor din 24 septembrie - că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene, potrivit dpa, AFP şi Reuters, ceea ce semnalează o schimbare aparentă a poziţiei sale privind aderarea Turciei la UE. 

De fapt, ambii contracandidaţi afirmaseră că Ankara nu va adera vreodată la Uniunea Europeană, iar Angela Merkel a spus că va îngheţa ajutorul financiar pentru Turcia. La rândul său, Schulz a cerut oprirea negocierilor de aderare. 

În timpul dezbaterii, a spus Kalin, au fost ignorate problemele Germaniei, în schimb a fost atacată Turcia. El a calificat această abordare drept o "miopie europeană", acuzând Berlinul de susţinerea "puciştilor şi teroriştilor". 

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a mai spus că pentru Ankara nu contează cine va câştiga alegerile din Germania, deoarece este clar "ce fel de mentalitate va câştiga".