Uraganul Irma: Macron estimează un bilanţ dur şi crud, cu victime: Stare de alertă, declarată în Cuba

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 06-09-2017 23:22

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a estimat miercuri că bilanţul trecerii uraganului Irma "va fi dur şi crud", cu victime, dar şi cu pagube materiale "considerabile" în insula franco-olandeză Saint-Martin şi în insula franceză Saint-Barthélémy, transmite AFP. Şeful statului francez a făcut această apreciere, cu o mină gravă, după ce a vizitat celula de criză activată la ministerul de Interne, conform Agerpres.

La puţin timp după aceea, autorităţile de la Paris au anunţat miercuri seara "cel puţin doi morţi şi doi răniţi grav" în cele două insule. Statul major al Apărării Civile cubaneze a precizat tot miercuri că a declarat stare de alertă în provinciile estice - Guantanamo, Santiago de Cuba, Granma, Holguin, Las Tunas şi centrale - Camagüey, Ciego de Avila şi Villa Clara, în aşteptarea sosirii uraganului Irma în următoarele 48-72 de ore.

Conform AFP, această "fază de alertă" - care prevede, în cazul populaţiei aflate în cel mai mare pericol, evacuarea oamenilor în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi - precede nivelul maxim de alarmă, care instituie interzicerea totală a circulaţiei şi decuplarea preventivă a reţelelor electrice. Pentru moment, regiunea capitalei Havana nu este inclusă în acest dispozitiv de alertă. Uraganul Irma, de intensitate 5, maximă, se îndrepta miercuri după-amiaza spre Insulele Virgine britanice, "care vor fi afectate în această seară", conform Meteo France.