Putin a dezvăluit de ce nu renunță Phenianul la programul nuclear: 'Este imposibil să-i descurajezi'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 07-09-2017 12:59

Administraţia de la Washington a manifestat dorinţa de a dezamorsa tensiunile cu Coreea de Nord, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a estimat că încurajarea 'isteriei militare' referitoare la criza nord-coreeană este contraproductivă, transmite Reuters.

Putin a adăugat că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear şi balistic întrucât îl consideră singurul său mijloc de autoapărare.

Citește și: Trump s-a ținut de cuvânt: A băgat mâna în buzunar pentru victimele uraganului Harvey

''Este imposibil să îi descurajezi'', a afirmat şeful statului rus referindu-se la nord-coreeni, în cadrul Forumului Economic Oriental de la Vladivostok, oraş situat în estul Federaţiei Ruse.

Vladimir Putin a subliniat că Phenianului i-a fost oferită perspectiva ridicării sancţiunilor internaţionale, ca stimulent pentru a-şi îngheţa programele de înarmare, dar că, în opinia părţii nord-coreene, riscurile la adresa securităţii sunt mai importante decât beneficiile economice.

Citește și: Uraganul Irma a făcut prăpăd în insulele din Caraibe! Trei români, de negăsit. MAE, precizări de ULTIMĂ ORĂ / UPDATE

''Le spunem că nu vom impune sancţiuni, ceea ce înseamnă 'veţi trăi mai bine, veţi avea hrană mai bună şi mai gustoasă pe masă, vă veţi îmbrăca mai bine', dar următorul pas, în opinia lor, este o invitaţie la cimitir. Şi nu vor fi niciodată de acord cu asta'', a mai spus Vladimir Putin, conform Agerpres.

Phenianul a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen, ceea ce a atras reacţii de condamnare ferme din partea întregii comunităţi internaţionale. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune de care dispune regimul nord-coreean. Precedentele teste nucleare efectuate de Coreea de Nord au avut loc în 2006, 2009, 2013 şi în ianuarie şi septembrie 2016.