Șocul anului pe piața bancară. Consilierul premierului: 'O problemă de siguranță națională'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 08-09-2017 10:56
Actualizat: 08-09-2017 11:00

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a anunţat într-un interviu pentru Ziarul Financiar că unei bănci din România i s-a aplicat un impozit suplimentar de 650 milioane de lei pentru disimularea, timp de cinci ani, a profitului. Mai mult, a fost sesizat DIICOT în acest caz. Implicaţiile sunt multiple şi ţin de siguranţa naţională, afirmă avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului Mihai Tudose.

Vezi şi: ANAF confirmă OFICIAL că a fost declanșat CONTROLUL la băncile din România

"Pentru cei care nu citesc Ziarul financiar - in numarul printat de azi, ministrul finantelor, dl Misa, declara ca exista o banca pentru care s-a stabilit un impozit suplimentar de 650 milioane de lei pentru disimularea, timp de cinci ani, a profitului, sub forma unor pierderi contabile aferente cesiunii prin paradisuri fiscale a portofoliilor de credite (ne)performante. Exista si o tusa penala pusa pe acest caz - dl Misa declara ca in speta exista o plangere penala si, date fiind extensiile internationale ale cesiunilor si prezenta in schema a companiilor-scoica inregistrate in paradisuri fiscale, este evident ca este vorba de criminalitate organizata grefata pe evaziune fiscala si spalare de bani.

Un amanunt interesant prezent in interviul din Ziarul financiar luat ministrului finantelor arata, practic, cu degetul, despre ce banca este vorba.

Iata ce spune dl Misa:

"A fost o banca ce a vandut o creanta cu o valoare nominala de 14 mil. euro cu un euro in strainatate, iar cumparatorul a venit la firma romaneasca [debitorul cedat, n.n.] si i-a spus simplu : daca nu intru actionar, cer lichidarea. Ginditi-va ca avem firme de stat care pot ajunge in aceasta situatie cand iau credite de la banci straine din Romania. Acestea pot fi preluate pe nimic prin acest mecanism. Este chiar o problema de siguranta nationala."

Asteptam cu nerabdare ca atat fiscul, cat si DIICOT sa ne spuna despre ce banca este vorba. Si, daca tot este vorba de o problema de siguranta nationala, poate se ia in discutie in sedinta CSAT de saptamana viitoare. Si, in plus, poate aflam si de ce BNR s-a facut ca ploua in astfel de cazuri. Caci control si supraveghere nu inseamna numai mangaiatul pe crestet al banksterilor si apararea lor de ultima instanta, ci si protectia interesului public national, protectia deponentilor si siguranta sistemului financiar. Un caz de asemenea dimensiuni poate pune in discutie serios toate eforturile contribuabililor, deponentilor si ale debitorilor de pana acum pentru mentinerea increderii in sistemul financiar prin garantarea implicita a pierderilor acestor marete si sfinte entitati prea importante pentru a fi lasate sa falimenteze, care inca se mai numesc "banci"", scrie Piperea pe Facebook.