11 atentate au fost dejucate de la începutul anului în Franţa, anunţă ministrul de Interne

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 08-09-2017 20:46

Unsprezece atentate au fost dejucate de la începutul anului în Franţa, iar ameninţarea continua, a anunţat vinery ministrul de Interne Gerard Collomb, la învestirea în funcţie a unui nou director al Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI), Laurent Nunez, relatează AFP. Potrivit unei surse apropiate dosarului, cel mai recent proiect de atac a fost dejucat săptămâna trecută, când a fost arestat o persoană care voia să atace forţele de ordine, la Saint-Ouen.

Prezentat joi în faţa unui judecător antiterorism, suspectul a fost inculpat pentru “asociere la o grupare teroristă pentru pregătirea de violenţe împotriva persoanelor”. El a fost plasat în arest preventiv. “Vedem importanţa ameninţării şi echilibrul care trebuie căutat între securitate şi libertate”, a adăugat el, în condiţiile în care criticii proiectului antiterorism, care consideră o astfel de normă “instaurarea unei stări de urgenţă permanente”, au convocat o manifestaţie pentru duminică.

În acest proiecte de lege, care ar urma să înlocuiască din 1 noiembrie starea de urgenţă instaurată după atentatele jihadiste din 13 noiembrie 2015, de la Paris, prevede în special “consolidarea poziţionării DGSI ca principal coordonator al luptei împotriva terorismului islamic”. Ministrul a afirmat că vrea să “încheie în curând”reflecţiile în curs privind evoluţia dispozitivului de coordonare internă a Ministerului de Interne, prin fuzionarea Unităţii de Coordonare a Luptei Antiteroriste şi a Statului Major Operaţional pentru Oprirea Terorismului, conform news.ro.