Ministrul german de externe aseamănă formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania cu naziştii

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 11-09-2017 18:03

Ministrul german de externe Sigmar Gabriel i-a asemănat, luni, pe membrii formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) cu naziştii care au condus Germania din 1933 până în 1945, insultă rar întâlnită în politica naţională, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat portalului t-online.de, ministrul de externe a afirmat că mulţi dintre alegătorii din ţară se gândesc să voteze cu AfD la alegerile legislative de la 24 septembrie pentru că, în opinia lor, nu le sunt luate în considerare preocupările legate de migraţie, securitate şi locuri de muncă. 

"Dacă avem ghinion, aceşti oameni vor trimite un semnal de dezamăgire care va avea consecinţe teribile. Atunci, vom avea nazişti adevăraţi în parlament, pentru prima oară de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial", a declarat ministrul social-democrat (SPD). 

Remarcile sale în acest sens sunt neobişnuite, având în vedere sensibilitatea pe care continuă să o manifeste germanii în privinţa referirilor la nazişti, chiar dacă de la încheierea războiului au trecut şapte decenii. AfD nu a comentat deocamdată aceste declaraţii. 

Ministrul german de externe a mai explicat că AfD se bucură de succes în rândul comunităţilor defavorizate şi în regiunile rurale din fosta Germanie de est. "Trebuie să schimbăm strategia şi nu numai să rambursăm costurile acceptării de migranţi, ci să le dăm comunităţilor locale încă o dată această sumă ca să poată face mai mult pentru cetăţenii lor", a adăugat Gabriel. 

Ultimele sondaje indică o victorie a conservatorilor cancelarului Angela Merkel la alegerile de peste două săptămâni (Uniunea Creştin Democrată, CDU, şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin Socială, CSU). Atât CDU, cât şi SPD, actual partener de guvernare al conservatorilor, au exclus o coaliţie cu AfD, fondată în 2013 şi cotată în sondaje cu 8-11% din intenţiile de vot, suficient pentru a trece pragul de 5% şi pentru a intra pentru prima oară în parlamentul federal.