Alegerile regionale din Venezuela programate pentru 15 octombrie

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 12-09-2017 07:23

Alegerile regionale din Venezuela, pentru care sunt chemate să voteze aproape 19 milioane de persoane, vor avea loc la 15 octombrie, a anunţat luni Consiliul naţional electoral (CNE), citat de AFP, scrie agerpres.ro

Campania pentru alegerea guvernatorilor celor 23 de state ale ţării se va desfăşura între 23 septembrie şi 12 octombrie, a precizat CNE într-un comunicat. 

Preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a avertizat joi că guvernatorii care vor fi aleşi în cursul acestor regionale vor trebui "să se supună" Adunării Constituante, în caz contrar vor fi demişi. 

Criticată de o mare parte a comunităţii internaţionale, Constituanta a fost aleasă la sfârşitul lui iulie şi între timp a confiscat prerogativele Parlamentului, singura instituţie controlată de opoziţie. 

Opoziţia, care acuză CNE că serveşte guvernul preşedintelui Maduro, a refuzat să participe la alegerea membrilor Constituantei, denunţând o fraudă a puterii, dar a decis să prezinte candidaţi la alegerile regionale. 

Confruntată cu o profundă criză politică şi economică - odată cu prăbuşirea cursului ţiţeiului, principala sa bogăţie -, Venezuela a fost zguduită între aprilie şi iulie de un val de manifestaţii pentru a obţine plecare preşedintelui Maduro, care au făcut 125 de morţi.