Maroc: Participarea unei artiste israeliene la un festival de jazz provoacă un scandal

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 14-09-2017 20:33

Participarea unei cântăreţe israeliene la un festival de jazz din Tanger (nordul Marocului) a provocat reacţii de ostilitate în Maroc, unde mai multe voci au solicitat anularea concertelor acesteia, planificate pentru zilele de vineri şi sâmbătă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Filiala marocană a mişcării pro-palestiniene BDS a reacţionat puternic la participarea cântăreţei şi multi-instrumentistei Noam Vazana la Festivalul Tanjazz, unde aceasta era invitată a treia oară, după participările din 2012 şi 2013. 

Această mişcare de boicot a Israelului a atras atenţia asupra prezenţei în program a artistei născute în Ierusalim din părinţi de origine marocană, care "a servit în aviaţia sionistă (...)" şi care "afirmă că este o obligaţie pentru orice artist israelian să concerteze în jurul lumii pentru a da o imagine pozitivă statului de unde provine". 

"Este un soldat. Şi-a ales tabăra, acţionează într-o armată criminală. Nu putem accepta acest lucru (...), iar ei (organizatorii, n. red.) ar trebui să îi anuleze participarea", a declarat pentru AFP Khadija Ryadi, o cunoscută susţinătoare a drepturilor omului în Maroc. 

Intervievat de ediţia marocană a Huffington Post, directorul festivalului, Philippe Lorin, a descris controversa drept "ridicolă". "Noam Vazana este olandeză, locuieşte în Amsterdam. Aceasta nu este în mod particular o caracteristică a sionismului. Dar nu vreau sa intru în aceasta dezbatere ridicolă", a comentat el. 

Marocul, care nu are relaţii diplomatice oficiale cu Israelul, a găzduit până la sfârşitul anilor '50 o importantă comunitate evreiască, estimată la 250.000 de persoane. 

De atunci, acest număr a scăzut în mod constant, ca urmare a valurilor de plecări spre Israel şi Franţa, astfel că în ziua de azi comunitatea evreiască din Maroc nu depăşeşte 2.500 de persoane.