Tăriceanu: Avocatul Poporului a susţinut respectarea drepturilor cetăţenilor şi a descurajat abuzul de putere

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 21-09-2017 18:21

Avocatul Poporului a susţinut respectarea drepturilor cetăţenilor şi a descurajat abuzul de putere, a afirmat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, joi, la un eveniment dedicat aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei Ombudsmanului în România. "Vă mărturisesc că şi pentru mine instituţia Avocatului Poporului are o însemnătate şi utilitate care este cu totul aparte pentru societatea românească. Constant, dar mai ales în ultima perioadă, Avocatul Poporului a susţinut într-un mod activ respectarea drepturilor şi libertăţile cetăţenilor, a descurajat abuzul de putere şi a asigurat, în limitele prerogativelor legale şi mijloacelor de acţiune, o guvernare performantă specifică democraţiilor consolidate în care controlul asupra puterii a fost exercitat transparent. (...) Dacă iniţial rolul Avocatului Poporului a fost conturat destul de palid, fiind configurat fără atribuţii de autoritate publică, ulterior a dobândit noi prerogative devenind treptat o instituţie concepută să opereze într-un spirit democratic, care a funcţionat eficient şi a urmărit în mod special să corecteze greşelile şi abuzurile", a spus Tăriceanu, conform Agerpres.

În opinia preşedintelui Senatului, un rol important în asigurarea prestigiului unei instituţii îi revine şi persoanei care o conduce. "Puterea unei instituţii depinde în bună măsură de personalitatea celui care o conduce, personalitate care trebuie dublată de o vastă experienţă. O asemenea poziţie de prestigiu a necesitat numirea în funcţie a unui om de elită, o personalitate care s-a distins prin moralitate, integritate, competenţă şi echilibru, şi domnul Victor Ciorbea a reuşit să confirme aceste calităţi. Vă revine totuşi şi responsabilitatea de a menţine independenţa instituţională, personală, funcţională şi de a consolida încrederea şi credibilitatea instituţiei pe care o reprezentaţi în faţa cetăţenilor, în faţa celorlalte instituţii", a mai spus Tăriceanu.

Avocatul Poporului aniversează, joi, două decenii de la înfiinţare printr-un eveniment la care sunt prezenţi peste 70 de Ombudsmani naţionali, regionali şi delegaţi, dar şi demnitari ai statului român.