Scoția, alături de Catalonia: Se cere respectarea dreptului la autodeterminare

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 21-09-2017 23:23

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a cerut joi respectarea dreptului la autodeterminare în Catalonia, subliniind în acelaşi timp necesitatea revenirii la dialog între Madrid şi Barcelona, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Deşi şefa guvernului scoţian a recunoscut 'dreptul legitim al Spaniei de a se opune independenţei Cataloniei', ea a afirmat că este 'îngrijorător faptul că un stat, indiferent care este acesta, poate refuza dreptul unui popor de a-şi exprima voinţa în mod democratic'. 

'Dreptul la autodeterminare al popoarelor este un principiu internaţional important şi sper cu adevărat că va fi respectat în Catalonia şi peste tot', a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP, separatist) în parlamentul regional scoţian. 

În timp ce tensiunile cresc între Madrid şi Barcelona în legătură cu organizarea referendumului privind independenţei Cataloniei, programat pentru 1 octombrie, Nicola Sturgeon a pledat pentru reluarea discuţiilor. 

'Sper să se poată stabili un dialog între guvernul regional catalan şi guvernul spaniol pentru rezolvarea acestei situaţii', a spus ea. Aceasta 'ar fi de preferat în locul imaginii ofiţerilor de poliţie care confiscă buletinele de vot şi intră în sediile ziarelor', a adăugat şefa executivului scoţian, referindu-se la Garda Civilă spaniolă care a confiscat miercuri aproape 10 milioane de buletine de vot ce urmau să fie folosite la referendumul de autodeterminare. 

Simultan, au avut loc percheziţii în mai multe birouri ale executivului catalan din Barcelona, la departamentele Economic şi de Externe. 

Separatiştii sunt majoritari în parlamentul regional al Cataloniei din septembrie 2015, însă potrivit sondajelor societatea catalană este extrem de divizată cu privire la problema independenţei. La alegerile regionale din 2015, susţinătorii independenţei au obţinut 47,6% din sufragii, iar tabăra care susţine menţinerea provinciei în cadrul Spaniei - 51,28%. Peste 70% dintre catalani doresc totuşi să se poată exprima în această problemă printr-un referendum corespunzător.