Rusia, acuzații fără precedent la adresa UE: 'Vorbim despre soarta a sute de mii, chiar milioane de sirieni'. Moscova cere intervenția ONU

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 22-09-2017 10:01
Actualizat: 22-09-2017 10:46

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Ghennadi Gatilov, a acuzat joi Uniunea Europeană de "politizarea" problemei reconstrucţiei în Siria, apreciind că este "inacceptabil" că europenii nu doresc să se angajeze până când nu este pusa în aplicare o tranziţie politică în Siria, relatează France Presse, conform agerpres.ro

"Politizarea problemelor legate de ajutoarele (umanitare) şi declaraţiile despre necesitatea de a aştepta încheierea unui proces politic sunt inacceptabile", a declarat Gatilov în cadrul unei reuniuni în marja Adunării Generale a ONU. 

Prezidată de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, această reuniune urmează unei conferinţe în aprilie la Bruxelles în cursul căreia sirienilor li s-a promis un ajutor umanitar de şase miliarde de dolari.

Cea mai BOGATĂ femeie din lume şi proprietara unui COLOS în industria cosmetică a murit


Europenii reiterează faptul că nu vor finanţa reconstrucţia ţării devastate de război înainte de implementarea unui proces credibil de "tranziţie politică". 

"Vorbim despre soarta a sute de mii, chiar milioane de sirieni, care trăiesc în prezent în condiţii foarte dificile, exacerbate de ceea ce aş numi sancţiuni unilaterale", a insistat Gatilov. 

"Avem nevoie la ora actuală de ajutor umanitar major via Naţiunile Unite şi alte canale. Trebuie reconstruite şcoli, spitale şi infrastructura esenţială", a declarat ministrul rus, a cărui ţară este - împreună cu Iranul - principalul aliat al Damascului. 

De la intrarea Rusiei în război în 2015 pentru a susţine regimul, forţele aeriene ruseşti au efectuat sute de raiduri devastatoare.

Vezi și: CSM, lovitură pentru Kovesi: Presupusele presiuni ale șefei DNA, trimise la Inspecția

"Nu poate exista niciun sprijin pentru reconstrucţie pâna când nu se realizează o tranziţie politică credibilă. Reconstrucţia trebuie să fie o recompensă pentru pace, nu o recompensă pentru un regim care şi-a distrus propriile oraşe şi propria populaţie ", a spus reprezentantul Marii Britanii. 

"Politica asedierii oraşelor continuă, accesul umanitar rămâne limitat, iar cei care susţin regimul sunt principalii responsabili", a declarat Franck Gellet, ambasadorul francez pentru Siria. 

Ajutorul ajunge doar la 13% din cei 4 milioane de sirieni care au nevoie, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru ajutor umanitar Christos Stylianides, adăugând că este de datoria guvernului sirian să garanteze accesul la ajutoare. 

Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 330.000 de morţi din 2011 până în prezent, cu milioane de persoane strămutate şi refugiaţi, cu pagube şi distrugeri de amploare.