Laurențiu Rebega, sprijin neașteptat pentru Iohannis în disputa cu Ucraina

Autor: Andrei Radu
Publicat: 26-09-2017 13:30

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, cel care a reacționat imediat împotriva legii educației din Ucraina prin care românii nu vor mai avea școli în limba română trimițând o scrisoare deschisă de protest autorităților ucrainene, și-a declarat susținerea pentru gestul președintelui Iohannis de a-și anula vizita la Kiev.

”Președintele României a hotărât să-şi anuleze vizita în Ucraina, dar şi vizita pe care preşedintele Parlamentului ucrainean urma să o facă la Bucureşti. Motivul? Adoptarea, de către Rada Supremă, a noii legi a educaţiei, care desființează practic dreptul învățământului în limba maternă. În consecință, 400 de mii de etnici români care trăiesc în Ucraina vor fi afectați de această schimbare. Educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi în învățământul primar. Dincolo de dubla simbolistică a deciziei, pe de o parte, către Ucraina și întreaga Europă, pe de altă parte, către românii nedreptățiți - care vor percepe astfel că României îi pasă, stă, desigur, asumarea rolului de jucător al președintelui. De reținut! Anunțul acestor măsuri diplomatice a fost făcut într-o conferință de presă la finalul participării președintelui României la lucrările celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU! Este un semnal dur, dar puternic pe care președintele îl dă în întreaga regiune. Asta după ce, Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria au făcut deja apel la autorităţile ucrainene, într-o scrisoare comună, să retragă legea în cauză și să „să garanteze” drepturile minorităţilor”, a precizat Rebega într-o postare pe pagina sa de socializare.

Europarlamentarul român consideră ”că nu este vorba doar despre „gestul președintelui”, ci vobim despre un act de maturitate politică și îl suțin ca atare. Cred, de asemenea, că dacă nu va fi dublat de acțiuni concrete și susținute care să genereze măsuri menite să asigure respectarea normelor şi standardelor internaționale în materie, totul devine degeaba. Cred că România NU are voie să piardă această „bătălie” și mai cred că implementarea noii legislații NU se poate face decât după consultarea comunității româneşti din Ucraina şi a autorităților române”.