O militantă naţionalistă din Bulgaria, condamnată pentru trafic de migranţi

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 27-09-2017 18:17

O militantă naţionalistă bulgară, membră a unei formaţiuni ostile migranţilor, a fost condamnată miercuri la trei ani de închisoare cu suspendare pentru implicare într-o reţea de traficanţi de migranţi, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP. Responsabilă locală a unei filiale a Frontului Salvării Naţionale din Bulgaria (NFSB), partid ce participă la guvernare, Anelia Veleva a fost arestată în iulie pe o autostradă, într-un convoi de două maşini ce transportau doi sirieni şi trei irakieni.

După o trecere clandestină a frontierei turco-bulgare, cei cinci migranţi urmau să fie transportaţi în Serbia înainte de a ajunge în Europa de Vest. Veleva a negat iniţial faptele, pentru ca după două luni de detenţie să le recunoască, potrivit Parchetului. Tribunalul regional din Plovdiv (sud) a condamnat-o la trei ani de închisoare cu suspendare şi la amendă de 5.000 de leva (circa 2.500 de euro) pentru trafic de fiinţe umane, conform Agerpres.

Responsabilă a filialei din Kostinbrod (nord-vest), ea a demisionat din NFSB, membră a unei coaliţii de partide naţionaliste ce guvernează alături de premierul conservator Boiko Borisov din luna aprilie. Bulgaria a ridicat un gard de sârmă de-a lungul frontierei sale cu Turcia, pentru a împiedica trecerea migranţilor. Veleva făcea parte dintr-o reţea aflată sub supravegherea poliţiei. Ceilalţi cinci traficanţi din acest grup au fost la rândul lor condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare.