Colaborator regional al extremei drepte austriece, sancţionat pentru expunerea de relicve fasciste

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 27-09-2017 18:31

Un colaborator regional al partidului austriac de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii din Austria) a fost exclus din această formaţiune ce vizează al doilea loc în legislativele din 15 octombrie, pentru că a expus în camera din spate a farmaciei sale din Tirol relicve fasciste, a anunţat miercuri partidul, informează AFP. Colecţia de suveniruri din vremea celui de-Al Treilea Reich al cărei proprietar era Martin Hochstoeger (47 de ani), farmacist în Innsbruck şi activ în cadrul conducerii regionale a FPO, a fost semnalată de un blogger care a publicat fotografii pe internet.

Instantaneele arată un stindard şi un tricou având fiecare pe el o emblemă fascistă şi prezentate într-o vitrină, precum şi o placă de marmură ce comemorează plebiscitul organizat în aprilie 1938 de fascişti pentru a ratifica ralierea Austriei la Al Treilea Reich. În plină campanie pentru legislativele ce vor avea loc în 15 octombrie, diferiţi responsabili politici s-au declarat indignaţi de aceste fotografii făcute în camera din spate a farmaciei lui Hochstroeger, fost lider al ordinului regional al farmaciştilor din Tirol, şi au cerut socoteală FPO.

Responsabilul regional al partidului a anunţat miercuri pe Facebook excluderea celui în cauză. 'Acţiunile lui aduc prejudicii partidului, cauzei şi militanţilor', a explicat Markus Abwerzger, explicând că fostul său coleg de partid 'a depăşit o linie roşie'. 'FPO pur şi simplu nu reuşeşte să iasă din mlaştina sa brună', au comentat social-democraţii din Tirol, conform Agerpres.

După ce s-a străduit să-şi îmbunătăţească imaginea în ultimii ani, FPO, creditat cu circa 24% intenţii de vot, vizează al doilea loc la legislative şi este considerat un posibil partener de coaliţie de către tânărul favorit conservator Sebastian Kurz (OVP, Partidul Popular Austriac, 33%). O eventuală alianţă nu a fost exclusă nici de cancelarul social-democrat aflat la sfârşit de mandat, Christian Kern, partidul acestuia fiind plasat în sondaje la egalitate cu extrema dreaptă. Comitetul Mauthausen, o organizaţie ce îi reprezintă pe cei deportaţi în lagărul de concentrare austriac cu acelaşi nume, a publicat la sfârşitul lui august o listă cu 60 de derapaje cu caracter xenofob, rasist sau antisemit imputate parlamentarilor din FPO, din 2013 până în prezent şi care demonstrează, în opinia sa, 'caracterul incurabil' al partidului.