Tensiuni mari în Camerun. Provinciile de limbă engleză și-au declarat independența. Se naște Ambazonia

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 02-10-2017 06:57
Actualizat: 02-10-2017 08:13

În cele două provincii anglofone din Camerun, secesioniştii au sărbătorit duminică declaraţia de independenţă faţă de restul ţării, cu populaţie majoritar francofonă, relatează DPA. Manifestaţii de protest reprimate de forţele de ordine s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, informează AFP.

Premierul Cataloniei anunță rezultatele referendumului: 'Ne-am câştigat dreptul la independenţă'

Liderul separatist Sisiku Ayuk Tabe a declarat: "Astăzi, ne reafirmăm autoritatea asupra moştenirii noastre şi asupra teritoriului nostru. Hotărârea noastră de a ne despărţi de Camerun este fermă şi sperăm să ne conturăm propriul mod de a proceda". Deocamdată, secesioniştii nu au precizat cum vor susţine independenţa fără o armată şi o monedă proprie.

Guvernul camerunez a intensificat măsurile de securitate, iar în provinciile separatiste se observa prezenţa unor efective mari de poliţie.

Vorbitorii de engleză din Camerun, care consideră că sunt trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua şi primesc mai puţine fonduri guvernamentale, anunţaseră cp vor proclama la 1 octombrie independenţa aşa-numitei "Ambazonia". Ei au ocupat duminică mai multe secţii de poliţie, au sfâşiat drapelele cameruneze şi au ridicat steagul Ambazoniei.

În cursul manifestaţiilor, a fost incendiată o închisoare în oraşul Kumbo din nord-vestul ţării, iar poliţia a împuşcat mortal trei deţinuţi care au încercat să evadeze. Unele relatări menţionează victime şi în rândul protestatarilor.

Guvernul de la Yaounde a comunicat că orice declaraţie de independenţă este lipsită de temei legal, iar membri ai parlamentului au organizat duminică propriul marş pentru unitate în capitală. "Guvernul ştie că fraţii noştri vorbitori de engleză au probleme şi a acţionat pentru rezolvarea lor", a susţinut preşedintele Senatului camerunez, Marcel Niat Njifenji.

Fostă colonie germană, Camerunul a fost ulterior împărţit de francezi şi britanici, apoi s-a reunificat sub forma actualei republici în 1961.