Festivalul Internațional de Teatru 'FEST(in) pe Bulevard' începe sâmbătă

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 06-10-2017 13:22

Spectacolul "Casting de public", concept și regie Mihai Lungeanu, va fi prezentat sâmbătă pe trotuarul din fața Teatrului Nottara, de la ora 16,30, în cadrul celei de a V-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru "FEST(in) pe Bulevard", eveniment care se va desfășura în perioada 7 - 18 octombrie, potrivit AGERPRES.

În deschiderea oficială a festivalului, de la ora 18,30, la Sala Horia Lovinescu va fi prezentat un performance de teatru, dans și muzică cu Tunde Cari-Baczo alături de trupa sa de dansatori. Amfitrionul serii va fi Andreea Marin, ambasador al festivalului.

Citeşte şi: The Rolling Stones lansează albumul 'On Air', care cuprinde înregistrări BBC din anii 1960

Prima zi va continua, la Teatrul Nottara, cu două spectacole — primul de la ora 18,30, la Sala Horia Lovinescu, "My Darling Missis Kronky" de John Patrick, o producție a Teatrului de Revistă "Ginta latină" din Republica Moldova, în regia lui Mihai Țărna, și de la ora 21,00, la Sala George Constantin, "Eterna Musica", o producție a Asociației Europene Franța — România 1989, Mnemosyne, în regia și coregrafia Mălinei Andrei.

Ediția din acest an a Festivalului "FEST(in) pe Bulevard" înseamnă 12 zile de spectacole cu 39 de reprezentații din opt țări de pe trei continente, 14 discuții cu publicul după spectacole, două evenimente stradale, cinci spectacole-lectură, patru colocvii, patru lansări de carte de teatru, două expoziții foto. Evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura în șapte spații diferite din Capitală, respectiv Teatrul Nottara, Teatrul Țăndărică, Teatrul Odeon, Teatrul Național "I. L. Caragiale", Teatrul ACT, Institutul Maghiar Balassi, Librăria Cărturești-Verona.

Din România vor fi prezente teatre din 12 orașe — București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Brăila, Târgu Mureș, Arad, Ploiești, Târgoviște și Sfântu Gheorghe. Din Republica Moldova vor fi prezentate spectacole jucate de trei teatre din Chișinău, din Germania — o producție din Berlin, Bulgaria va fi prezentă cu o producție din Vrața, iar Croația cu un spectacol din Zagreb. Din Asia vine un teatru din Coreea de Sud (Seul), iar din America de Sud va fi prezent un teatru argentinian cu o producție din Buenos Aires.

Citeşte şi: Record: 92 de ţări au intrat în competiţia pentru Oscarul dedicat celui mai bun film în limbă străină

Tema ediției din acest an a festivalului este "Criza pubertății, criza adolescenței".

"Comedia, se știe, relaxează și distrează, dar poate la fel de bine să înțepe și să trateze suflete sau chiar un întreg țesut social. Soluția găsită de organizatorii festivalului, de a opune atâtor crize care irup în jurul nostru, în timpurile grăbite în care trăim, un festival de comedie îmi pare, tocmai de aceea, o excelentă modalitate de a explora cu mijloacele artei societatea de aici și de acum, fără urmă de încrâncenare", afirmă ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, citat într-un comunicat al Teatrului Nottara.

Spectacolele din cadrul "FEST(in) pe Bulevard" vor fi prezentate în cadrul secțiunilor "Bulevardul comediei", "Criza adolescenței", "Text sau pretext", "Premiere", "Invitați speciali".

Selecția spectacolelor a fost realizată de Raluca Rădulescu, Narcisa Mocanu și Marinela Țepuș.

Juriul secțiunii competitive a festivalului îi va avea în componență pe actorul și regizorul Emil Boroghină (președinte), prof. univ. dr. Doina Modola, criticul de teatru Doru Mareș, teatrologul Claudiu Groza și jurnalistul Pompilius Onofrei.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al UNITER.

Citeşte şi: Noaptea Albă a Galeriilor, în peste 150 de spații din 12 orașe .