Decizii ȘOC în contextul evenimentelor din Catalonia: Cel mai important grup editorial din Spania ia în calcul mutarea sediului din Barcelona

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 08-10-2017 15:45

Planeta, cel mai important grup editorial din Spania, ia în calcul mutarea sediului din Barcelona în Sevilia sau Madrid, ca urmare a situaţiei socio-politice din Catalunya, iar un anunţ oficial în acest sens va fi făcut sâmbăta viitoare, înainte de gala de decernare a celui mai mare premiu literar pe care îl oferă de 66 de ani, informează El Pais, scrie news.ro.

Dacă va exista Declaraţia Unilaterală de Independenţă (DUI), anunţată de preşedintele catalan, Carles Puigdemont, Planeta se pregăteşte să plece din Catalunya.

Acesta anunţ a fost făcut şi în 2012 de José Manuel Lara Bosch, succesorul lui José Manuel Lara Hernández, fondatorul primului grup editorial spaniol care are sediul în Barcelona încă de la înfiinţare. Acelaşi lucru a fost reiterat de actualul preşedinte, José Creuheras, care a preluat conducerea după moartea moştenitorului lui Lara.

Primele declarații ale lui Borcea, după eliberarea condiționată: 'Terminați cu minciunile'

Organizarea galei Premiului Planeta, care va avea loc duminica viitoare, pe 15 octombrie, şi la care sunt aşteptaţi aproximativ o mie de invitaţi, între care şi politicieni catalani, nu este pusă sub semnul întrebării. Cea de-a 66-a gală a celui mai important premiu literar oferit pentru creaţia în limba spaniolă, în valoare de 601.000 de euro, va începe, pe 14 octombrie, cu o serie de conferinţe de presă.

Planeta este al şaptelea cel mai important grup editorial din lume şi nu este prima entitate care anunţă că va părăsi Catalunya. În ultimele 72 de ore, numeroase companii şi corporaţii şi-au mutat sediile sociale şi fiscale din regiune.

`Ciudatul stil de conducere` al șefei DNA descris în Raportul Inspecției Judiciare. Discuții pe marginea autenticității constatărilor

În cazul grupului familiei Lara, aceasta ar fi prima mutare.

O altă importantă casă editorială care are un sediu în Barcelona, Penguin Random House, a patra ca importanţă în lume, nu a făcut deocamdată niciun anunţ.

Catalunya este „capitala” editurilor care publică în limba spaniolă: produce 44% dintre cărţile care apar în castiliană (limba spaniolă) din Spania (anul trecut au fost lansate 27.078 de titluri) şi atrage circa 51% dintre veniturile sectorului (în 2016 - 1,17 miliarde de euro, faţă de 981 de milioane de euro, din vânzările înregistrate la Madrid).

„Barcelona este capitala industriei editoriale în limba spaniolă şi ar fi bine dacă ar putea continua să fie aşa”, declară Daniel Fernández, preşedinte al Federación de Gremios de Editores de España.

Alte edituri, care au preferat să rămână anonime, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile de publicare a operelor literare în cazul în care Catalunya va fi independentă.