Recep Tayyip Erdogan duce la alt nivel CONFLICTUL DIPLOMATIC cu SUA: Cerere URGENTĂ către Washington

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 10-10-2017 23:34
Actualizat: 10-10-2017 23:45

Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul SUA în Turcia, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în condiţiile în care relaţiile dintre Ankara şi Washington traversează o perioadă extrem de turbulentă, informează AFP.

"Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia", a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, adăugând că ambasadorul american John Bass nu va fi primit de guvernul turc pentru turneul său de rămas bun înainte de a părăsi Ankara în următoarele zile, el urmând să preia postul de ambasador al SUA în Afganistan, scrie agerpres.ro.

Citește și: A redus reușita Simonei la bani: Cine este senatoarea care nu s-a bucurat pentru Halep și ce mesaj rece a avut

Relaţiile dintre Turcia şi SUA, două ţări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni după inculparea pentru "spionaj", săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul.

Acest angajat este acuzat de justiţia turcă că de legături cu predicatorul Fetullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA şi pe care Ankara îl consideră eminenţa cenuşie a puciului eşuat din 15 iulie 2016.

Citește și: Mihai Tudose a fost scos din sărite: ”Și-au bătut joc de România, dacă vor mai greși o dată, voi reacționa violent”

Ca reacţie la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunţat duminică suspendarea majorităţii serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.

"Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie iniţiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l menţină în funcţie niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: 'Cine te-a autorizat să strici relaţiile dintre Turcia şi SUA?'", a declarat Erdogan.

Citește și: Situație fără precedent în România: Primarul s-a crucit când a realizat ce salariu uluitor a primit o fostă secretară

El s-a declarat de asemenea favorabil arestării unui angajat turc de la consulatul american din Istanbul, afirmând că poliţia turcă a strâns elemente ce demonstrează că "ceva se punea la cale" acolo.

Un alt angajat turc de la acelaşi consulat a fost convocat de justiţia turcă în cadrul unei anchete asupra mişcării predicatorului Gulen.

Citește și: Legea pensiilor este gata! La ce lucrează ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

"Americanii ar trebui să-şi pună această întrebare: cum s-au infiltrat aceşti agenţi în consulatul lor din Istanbul?", a mai declarat Erdogan.

'Războiul vizelor' dintre Turcia şi SUA survine după luni de tensiuni crescânde între cele două ţări - partenere în cadrul NATO - din cauza dezacordului asupra dosarului sirian şi a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicaţi inclusiv gărzi de corp ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi un fost ministru turc.

Citește și: Inedit! Ce ocupație are Pomohaci, după ce a fost exclus din Biserica Ortodoxă

De asemenea, Turcia cere, fără succes, extrădarea predicatorului Gulen, care s-a autoexilat în SUA la sfârşitul anilor 1990 şi care neagă orice implicare în puciul eşuat din 15 iulie 2016.