Decizia care poate aprinde RĂZBOIUL în Irak: S-a ordonat ARESTAREA liderilor kurzi

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 12-10-2017 22:34
Actualizat: 12-10-2017 23:40

Un tribunal din Bagdad a ordonat miercuri arestarea preşedintelui şi a doi membri ai comisiei care a organizat referendumul asupra independenţei din Kurdistanul irakian, a anunţat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem al Magistraturii din Irak, Abdel Sattar al-Bireqdar.

Această decizie a fost luată după ce justiţia a fost sesizată de Consiliul de Securitate Naţională, prezidat de premierul irakian Haider al-Abadi şi din care fac parte mai mulţi miniştri, a precizat el, scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul Mihai Tudose a început ASALTUL! Pe cine a CONCEDIAT șeful Guvernului .

Hendren Saleh, preşedintele femeie al comisiei, precum şi Yari Hadji Omar şi Wahida Yofo Hermez "au organizat referendumul, încălcând decizia Curţii Supreme" irakiene, a subliniat Abdel Sattar al-Bireqdar.

Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă judiciară centrală, a decis la 18 septembrie să suspende această consultare din regiunea autonomă Kurdistan, considerând-o contrară Constituţiei.

Citește și: Simona Halep a dezvăluit TOTUL despre noua sa investiție! Ce proiect îi va purta numele

Ordinul de arestare a celor responsabili de organizarea referendumului a fost emis de tribunalul din Rassafa, malul estic al fluviului Tigru, care înglobează jumătate din capitala irakiană.

Ordinul împiedică cei trei responsabili kurzi, care au efectuat numeroase navete pentru a se întâlni cu responsabili la Bagdad odată cu apropierea referendumului, să circule în provinciile irakiene, în afara celor trei guvernorate ale regiunii autonome.

Citește și: Solicitare de urgență la CSM! Arătat cu degetul că ar fi „ACOPERIT”, un celebru judecător iese la ATAC

Exact la două săptămâni după o victorie masivă a votului favorabil independenţei în cadrul acestei consultări controversate, criza continuă să afecteze relaţiile dintre Ebril şi Bagdad.

Luni, guvernul central a anunţat noi măsuri de retorsiune economice şi judiciare împotriva Kurdistanului irakian, sporindu-şi ameninţările, însă fără a-şi detalia deciziile.

Citește și: Vodafone România face o mutare IMPREVIZIBILĂ! Cum vrea să devină lider pe piață – o nouă ofertă

Miercuri, mai devreme în cursul zilei, Curtea Supremă irakiană şi-a declinat competenţa de a decide asupra soartei deputaţilor din Parlamentul central de la Bagdad care au sprijinit referendumul asupra independenţei în Kurdistanul irakian sau care au votat la acest referendum.