Emiratele Arabe Unite îşi închid reprezentanţa diplomatică în Coreea de Nord

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 13-10-2017 00:39

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat joi încheierea misiunii ambasadorului nerezident al Coreei de Nord şi a serviciilor propriului reprezentant la Phenian, informează agenţia de presă WAM, preluată de Reuters. EAU nu vor mai acorda vize şi licenţe comerciale cetăţenilor nord-coreeni, adaugă sursa citată. În zona Golfului Persic lucrează câteva mii de nord-coreeni, în special în construcţii.

Măsurile au fost luat "în contextul obligaţiilor (EAU) ca membru responsabil al comunităţii internaţionale, pentru a consolida voinţa internaţională şi a opri proliferarea armelor nucleare şi a programelor balistice", a comunicat ministerul de externe din Dubai. Departamentul de Stat al SUA a salutat decizia UAE. "Suntem foarte bucuroşi să aflăm asta. Sunt multe ţări care iau măsurile pe care le-am cerut", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, conform Agerpres.

Reuters reaminteşte că în primul său discurs la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite preşedintele american Donald Trump a solicitat luna trecută statelor membre ale ONU să intensifice presiunile asupra Coreei de Nord, pentru a determina această ţară să renunţe la armele nucleare. Anunţul EAU urmează unor paşi similari făcuţi de Qatar şi Kuweit, care şi-au redus în septembrie legăturile cu Phenianul şi au sistat eliberarea vizelor pentru cetăţenii nord-coreeni.