Guvernul Spaniei pune PRESIUNE pe Catalonia: Ce a cerut Madridul, după scrisoarea trimisă de liderul separatist catalan premierului Rajoy

Autor: Andrei Radu
Publicat: 16-10-2017 12:14
Actualizat: 16-10-2017 13:19

Răspunsul primit luni dimineaţă de guvernul spaniol de la liderul executivului catalan Carles Puigdemont la cererea de a preciza clar dacă a proclamat sau nu independenţa Cataloniei săptămâna trecută nu este valid, a declarat luni ministrul justiţiei spaniol Rafael Catala, relatează Reuters, EFE şi dpa.

Aflat la un eveniment în Madrid, Catala a spus că lui Puigdemont i s-a pus o întrebare 'clară', dar 'se pare că răspunsul nu este aşa (de clar)'. El a menţionat că este 'prea devreme, prematur' pentru a răspunde la scrisoarea trimisă luni dimineaţă de liderul executivului catalan şi că 'un răspuns oficial al guvernului (spaniol, n.r.) va veni în următoarele ore'.

Citește și: Situația din Irak a 'EXPLODAT': Aliaţii SUA se bat între ei. Regiunile autonome ale kurzilor, invadate de irakieni - VIDEO

La rândul său, ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis a afirmat că în scrisoarea sa liderul separatist catalan nu a adus 'claritatea cerută' în legătură cu declaraţia de independenţă.

''Este evident că domnul Puigdemont nu a răspuns; nu a adus claritatea care i s-a cerut'', a spus Dastis la sosirea la Luxemburg, unde participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia luni dimineaţă, Carles Puigdemont nu a răspuns direct la întrebare şi a susţinut în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a 'suspenda' pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.

Premierul spaniol Mariano Rajoy dăduse un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia - şi până joi pentru a-şi schimba poziţia dacă va insista asupra secesiunii - şi a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa. Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu 'da' sau 'nu' la solicitarea oficială a Madridului şi că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declaraţie de independenţă, deschizând astfel calea pentru ca executivul spaniol să preia controlul asupra regiunii şi să o conducă direct, anunță

Agerpres.

Citește și: Coreea de Nord a anunțat că a dejucat o tentativă de asasinat planificată de CIA asupra 'liderului suprem' Kim Jong-un

O declaraţie a vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria era prevăzută pentru luni la ora locală 10:30 (08:30 GMT).

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%. Carles Puigdemont a promis să declare independenţa dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marţi, într-o declaraţie ambiguă în faţa parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în aşteptarea unei medieri internaţionale în disputa cu Madridul.