Fostul lider georgian Mihail Saakaşvili s-a alăturat miilor de protestatari anticorupţie la Kiev

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 17-10-2017 17:08

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care până nu demult a fost de asemenea un proeminent politician în Ucraina, s-a alăturat miilor de protestatari anticorupţie la o manifestaţie desfăşurată marţi în faţa parlamentului din Kiev, relatează dpa, conform Agerpres.

Poliţia a estimat că numărul manifestanţilor era de aproximativ 4.500, a anunţat agenţia de presă de stat Ukrinform. Mulţi protestatari au scandat "Mişa", un diminutiv al prenumelui lui Saakaşvili, manifestându-şi sprijinul pentru eforturile sale anticorupţie. Protestatarii au cerut înfiinţarea unui tribunal însărcinat exclusiv cu combaterea corupţiei şi ca parlamentarii să-şi piardă imunitatea în timpul urmăririi penale.

Săptămâna trecută, Saakaşvili a trecut graniţa din Polonia în Ucraina în mijlocul unei mulţimi de susţinători prezenţi la frontieră pentru ca grănicerii să nu îl împiedice să intre din nou în ţară. Saakaşvili, care a creat un partid de opoziţie în Ucraina, a fost preşedintele Georgiei aproape un deceniu până în 2013, când un partid care promova legături mai strânse cu Rusia a luat puterea. El a fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră, din 2015 până când a demisionat anul trecut, acuzându-l pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, al cărui aliat fusese înainte, de perpetuare a corupţiei adânc înrădăcinate.

În timp ce Saakaşvili era plecat din ţară în iulie, Poroşenko i-a revocat cetăţenia ucraineană. Saakaşvili îşi pierduse deja cetăţenia georgiană în 2015 şi se confruntă în Georgia cu acuzaţii de abuz în serviciu. În această lună, avocatul lui Saakaşvili, Markian Halabala, a anunţat că serviciul ucrainean de migraţie a fost solicitat să împiedice extrădarea lui Saakaşvili în Georgia. Curtea Europeană de Audit a declarat anul trecut că "în ciuda eforturilor de reformă, Ucraina este încă percepută ca cea mai coruptă ţară în Europa".