Circa 25.000 de migranţi se află în centre de detenţie sau în mâinile traficanţilor la Sabratha (UNHCR)

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 17-10-2017 17:29

Aproximativ 25.000 de refugiaţi şi migranţi se află în centre de detenţie ori sunt prizonieri ai traficanţilor la Sabratha, oraş din vestul Libiei devenit placa turnantă a plecării migranţilor spre Europa, a indicat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite AFP. Potrivit agenţiei ONU, autorităţile libiene ţin în detenţie mai mult de 14.500 de migranţi şi refugiaţi care s-au aflat anterior în mâinile traficanţilor în Sabratha şi în împrejurimile oraşului.

Migranţii au fost găsiţi în ferme, case şi depozite după ce o forţă de securitate loială guvernului libian de unitate naţională a alungat o miliţie rivală, la începutul lunii octombrie. Ei sunt în curs de a fi transferaţi în centre de detenţie unde organizaţiile umanitare le pot acorda asistenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Andrej Mahecic, la Geneva.

Alte circa 6.000 de persoane se află în mâinile traficanţilor, potrivit estimărilor autorităţilor, a menţionat purtătorul de cuvânt. După căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, Sabratha a devenit principalul punct de plecare pentru migraţia ilegală, traficanţii profitând de vidul de securitate şi de o impunitate totală. Angajaţii UNHCR care au venit în contact cu aceşti migranţi au descris 'suferinţe şi abuzuri de o amploare şocantă' comise de traficanţi, printre victime aflându-se şi femei însărcinate şi nou-născuţi, a adăugat Mahecic. Sute de oameni au fost găsiţi fără haine, încălţăminte, iar alte sute au povestit că nu mâncaseră de mai multe zile, a mai spus purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU.

El s-a mai referit la 'numărul îngrijorător de copii neînsoţiţi şi separaţi, mulţi dintre ei cu vârste mai mici de 6 ani', care şi-au pierdut părinţii în timpul călătoriei spre Libia sau în recentele lupte de la Sabratha, anunţă Agerpres. Purtătorul de cuvânt a reiterat apelul UNHCR la acţiune urgentă la nivel internaţional pentru a se răspunde crizei din Libia, precum în favoarea primirii unui număr mai mare de refugiaţi.