Preşedintele Poloniei îl primeşte pe Erdogan şi îşi exprimă speranţa că Turcia va adera în cele din urmă la UE

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 17-10-2017 21:26

Polonia speră că Turcia va adera în cele din urmă la Uniunea Europeană, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, care l-a primit într-o vizită la Varşovia pe omologul său turc Recep Tayyp Erdogan cu câteva zile înainte de un summit al UE la care se va discuta şi despre relaţiile deteriorate dintre Bruxelles şi Ankara, relatează agenţia Reuters.

UE, în special Germania, un membru cu greutate în cadrul blocului comunitar, a devenit deosebit de critică la adresa Turciei de când preşedintele Recep Tayyp Erdogan a trecut la epurări la scară largă în instituţiile de stat, armată, justiţie şi în mediul universitar după tentativa eşuată de puci din iulie 2016. ''Polonia a susţinut şi susţine şi astăzi eforturile Turciei de aderare la UE'', a declarat Duda într-o conferinţă de presă cu Erdogan. ''Sper că Turcia şi UE vor continua pe aceeaşi cale..., care duce către o aderare cu drepturi depline (la UE) a Turciei'', a adăugat preşedintele polonez.

La summitul UE din 18-19 octombrie, liderii europeni ar urma să discute şi deteriorarea relaţiilor cu Ankara. Negocierile de aderare cu Turcia, deschise în urmă cu 12 ani, marcate de dispute în legătură cu o serie de chestiuni, au ajuns într-un punct mort de la declanşarea represiunii ca urmare a puciului. Peste 50.000 de persoane au fost plasate în detenţie în aşteptarea procesului şi circa 150.000 - inclusiv judecători, jurnalişti şi soldaţi - au fost demise sau suspendate din funcţie.

În cadrul UE, Polonia a fost în mod tradiţional printre cei mai fermi susţinători ai extinderii blocului comunitar, inclusiv prin aderarea Turciei. Exprimându-se alături de Duda, Erdogan şi-a reluat criticile la adresa politicii UE în privinţa aderării, spunând că blocul comunitar ar trebui să anunţe sfârşitul negocierilor dacă acestea nu înseamnă acceptarea Turciei. ''Nu vă vom mai deranja şi nu ne deranjaţi'', a spus Erdogan, conform Agerpres.

Potrivit AFP, Erdogan s-a bucurat de o primire călduroasă din partea omologului său polonez, în cadrul primei sale vizite oficiale într-o ţară a UE de la tentativa de puci. În mai, Erdogan a mers în Belgia la o reuniune a NATO şi în iulie la Hamburg pentru un summit G20, dar Polonia este prima ţară din UE care l-a invitat pentru o vizită bilaterală de la declanşarea represiunii împotriva puciştilor în Turcia.