Artişti români, premiaţi la Expoziţia internaţională de artă contemporană de la Florenţa

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 21-10-2017 17:35

Cinci artişti români au fost premiaţi la cea de-a XI-a ediţie a Bienalei de la Florenţa - Expoziţia internaţională de artă contemporană, la care au participat peste 450 de artişti din întreaga lume, dintre carte zece artişti români, informează ICR Veneţia într-un comunicat difuzat vineri, citează AGERPRES.

Ediţia ce s-a încheiat de curând, intitulată ŤeARTh: creativitate şi sustenabilitate", a acordat premii pentru următoarele categorii artistice: desen şi caligrafie, pictură, tehnică mixtă, sculptură, artă ceramică, arte textile, bijuterii de artă, fotografie, artă digitală, artă video, performance şi instalaţie.

Citeşte şi: O schiţă a Empire State Building, realizată de Donald Trump, vândută la licitaţie - FOTO

În data de 15 octombrie 2017, juriul internaţional, constituit din personalităţi marcante ale artelor şi culturii, a acordat Premiul "Lorenzo il Magnifico" câştigătorilor la fiecare din cele şase categorii. Cei cinci dintre artişti români care au fost premiaţi sunt: 

Maria Roxana Cioată, premiul I la categoria ceramică, care a participat cu lucrarea intitulată "Portret". Maria Cioată este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, este ceramistă, graficiană şi scenograf, a expus în ţară şi în străinătate (Bulgaria, Germania, Italia, Portugalia) în expoziţii personale şi colective. Criticul de artă Mihai Plămădeală consideră că "rafinamentul operelor sale şi componenta-i experimentală, mereu asociată cu arderea, conduc la concluzia că în lucrările Mariei Roxana Cioată elementele lumii fac parte dintr-o ţesătură în care legăturile invizibile sunt sugerate de asocierea corpurilor ceramice, adesea fretate cu sârmă sau plasă. Dincolo de efectele vizuale implicite, filtrarea şi dispersia luminii sau expansiunea vectorială a spaţiului fac parte din limbajul ei artistic". 

Horia Manolache, Premiul al IV-lea pentru categoria fotoghrafie, a participat lucrările intitulate "Joel". Absolvent al "Academy of Art University" din San Francisco şi de Film Making în Romania, a fost distins cu numeroase premii internaţionale şi o menţiune la târgul "Perimeter of the world" din Rayko. Lucrările sale au apărut pe importante ziare şi reviste precum: "Rangefinder Magazine", "Forbes", "Life", "Forbes Up", "Lenscratch", "Fotorelevance", "Huffington post". 

Alina Aldea, premiul al V-lea la categoria desen şi caligrafie, a participate cu seria de lucrări intitulate "Black". Alina Aldea este o artistă care a expus în expoziţii personale şi colective atât în ţară cât şi în străinătate (Italia, Japonia, Suedia). 

Ruxandra Sibil Mermeze, premiul al V-lea la categoria textile, cu lucrarea intitulată 'Coloana'. Născută în 1955 la Ploieşti este absolventă de textile la Institutul de Arte Vizuale "Nicolae Grigorescu" în 1987. Membru a Uniunii Artiştilor Plastici îşi desfăşoară activitatea la Bucureşti. În 1990 a câştigat premiul U.A.P. la categoria textile. A participat la peste 80 de expoziţii în lume şi a organizat opt expoziţii personale la Bucureşti, Riga, Estonia şi Geneva. 

David Leon Olteanu, premiul al V-lea la categoria ceramică pentru lucrarea intitulată "Univers". Angajat în exprimarea modularităţii în artă, artistul demonstrează o constantă atenţie la repetarea formelor şi modulului, considerat ca unitate a instalaţiei. Modularitatea este caracteristica intrinsecă a trupurilor care este şi o modalitate pentru a percepe natura.

Citeşte şi: Filmele străine şi-au adjudecat principalele premii la Festivalul Internaţional de Film de la Chicago .