Proteste impresionante în Malta, după uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia / VIDEO

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 22-10-2017 21:45

Mii de maltezi au participat duminică la o manifestaţie în Valletta, cerând dreptate după asasinatul cu bombă de lunea trecută, căruia i-a căzut victimă jurnalista Daphne Caruana Galizia, relatează Reuters.

Demonstraţia a fost organizată de mai multe organizaţii neguvernamentale. Unii participanţi purtau pancarte cu ultimele cuvinte scrise de Galizia, care a dezvăluit corupţia din guvernul condus de Joseph Muscat: "Acum sunt escroci peste tot. Situaţia este disperată". Printre manifestanţi s-a aflat şi preşedinta Maltei, Marie-Louise Coleiro Preca, alături de soţul ei. Oamenii au depus flori la un monument dedicat luptei antiotomane, transformat ad-hoc în memorial pentru ziarista ucisă, scrie agerpres.ro.

Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere, s-a adresat mulţimii: "Ţineţi minte, ne-am adunat acum aproape trei ani la Paris, după asasinatele de la Charlie Hebdo. Astăzi ne-am adunat la Valletta pentru Daphne, şi cu toţii putem spune 'Eu sunt Daphne' ".

Michael Briguglio, liderul Reţelei Societăţii Civile, a declarat că şeful poliţiei malteze şi procurorul general al Maltei ar trebui demişi fiindcă nu au acţionat după dezvăluirile din aşa-numitele 'Panama Papers', care au costat-o viaţa pe ziarista în vârstă de 53 de ani. Galizia a scris în aprilie că soţia premierului este beneficiarul unei companii înregistrate în Panama care a încasat un milion de dolari din Azerbaidjan. Muscat şi soţia sa au respins toate acuzaţiile, iar ancheta asupra firmei este în curs de desfăşurare.

Guvernul maltez a anunţat duminică o recompensă de un milion de euro pentru orice informaţii despre cei aflaţi în spatele asasinatului ziaristei şi au promis protecţie oricui aduce astfel de informaţii.