Percheziţii la biroul şi domiciliul primarului Odesei, suspectat de deturnare de fonduri

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 23-10-2017 21:39

Forţele de ordine ucrainene au desfăşurat luni percheziţii la domiciliul şi la biroul influentului primar al oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, suspectat de deturnare de fonduri, în condiţiile în care protestatari cer puterii de la Kiev să consolideze lupta împotriva corupţiei, informează AFP. Mai mulţi înalţi funcţionari din acest oraş din sudul Ucrainei sunt suspectaţi de deturnarea unor sume de bani destinate renovării unei autostrăzi şi aerportului local, a anunţat Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU).

'Percheziţii sunt în curs la domiciliul şi la biroul' lui Truhanov, a precizat NABU într-un comunicat. Autorităţile ucrainene sunt adesea criticate pentru eforturile lor considerate insuficiente în lupta împotriva corupţiei în această fostă republică sovietică ce aspiră să adere la UE.

De mai multe zile, sute de manifestanţi şi-au ridicat o tabără în centrul capitalei, Kiev, pentru a cere rezultate din partea guvernului în acest domeniu. Chiar dacă un serviciu de anchetă specializat a fost înfiinţat de NABU, protestatarii cer punerea în funcţiune a unei curţi de justiţie independente specializate în anchetarea cazurilor de corupţie.

Vineri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a angajat să înfiinţeze anul viitor o Curte de Justiţie specializată. În 17 octombrie, o importantă manifestaţie condusă de Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei devenit opozant al puterii ucrainene, a reunit în jur de 5.000 de persoane şi a fost marcată de confruntări cu poliţia, conform Agerpres.

Lupta împotriva corupţiei, una dintre principalele revendicări ale mişcării Maidan ce a dus la începutul lui 2014 la destituirea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, este de asemenea cerută de susţinătorii occidentali ai Kievului, care i-au acordat în ultimii ani importante ajutoare financiare.