Szijjarto: Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi împărtăşeşte preocupările privind legea educaţiei din Ucraina

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 24-10-2017 21:09

Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, Lamberto Zannier, împărtăşeşte preocupările Ungariei legate de legea educaţiei din Ucraina, a declarat marţi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, transmite MTI. Şeful diplomaţiei ungare, aflat la Palermo la Conferinţa mediteraneană a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a subliniat într-un interviu telefonic acordat MTI că, dintre toate organizaţiile internaţionale cărora le-au solicitat asistenţă Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia, OSCE a fost de cel mai mare ajutor. "Am convenit că toată lumea trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale", a spus Szijjarto.

Acesta a menţionat că, în acordul său de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina s-a angajat să extindă continuu drepturile minorităţilor, dar adoptarea legii educaţiei este "diametral opusă" acestui angajament. Ministrul ungar de externe a precizat că Lamberto Zannier a abordat această problemă în discuţii cu oficiali ucraineni şi urmăreşte îndeaproape acest subiect, iar în curând va efectua o vizită în Ucraina pentru a discuta direct legea educaţiei cu oficiali de la faţa locului. "Ungaria şi guvernul ungar vor susţine întotdeauna interesele etnicilor maghiari din afara graniţelor. Considerăm inacceptabilă legea amendată a educaţiei din Ucraina şi nu vom renunţa până când maghiarii din Transcarpatia nu se vor declara mulţumiţi de situaţie", a mai spus Szijjarto, conform Agerpres.

Noua lege ucraineană a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. Această situaţie a declanşat proteste în mai multe ţări vecine, aminteşte MTI.