Vicepremierul Marcel Ciolacu, ferm cu privire la o lege controversată: 'Să fim corecți. Este primul Guvern care și-o asumă'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 25-10-2017 11:50
Actualizat: 25-10-2017 12:56

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că Legea vaccinării nu va mai avea probleme în a fi adoptată, având în vedere şi votul de la Senat. 

"Părerea mea este că legea nu va mai avea probleme din acest moment. S-a văzut şi scorul acordat în Senat - 99 de voturi 'pentru' şi o abţinere. Sunt ferm convins că şi la Camera Deputaţilor o să fie tot un astfel de scor. Trebuie să fim corecţi, este primul Guvern care îşi asumă această lege. Cu toate că în jurul legii s-a vorbit numai despre obligativitate, fondul legii este cu totul altul", a afirmat vicepremierul, în cadrul unei dezbateri privind vaccinarea, potrivit agerpres.ro.


El a subliniat că legea nu reprezintă o simplă reglementare administrativă a vaccinării.

Lovitură pentru românii cu mașini înmatriculate în Bulgaria: Ce au hotărât autoritățile


"Prin această lege, Guvernul şi coaliţia de guvernare vor să asigure şi să garanteze românilor dreptul de a se proteja împotriva unor boli", a mai susţinut demnitarul. 

Potrivit acestuia, legea prevede asigurarea de stocuri de vaccin şi va da predictibilitate, flexibilitate şi continuitate în procesul de aprovizionare cu aceste produse. 

"În primul rând va asigura stocurile necesare de vaccin. Nu trebuie să mai existe cazuri în care un vaccin să nu fie găsit în România. Legea va asigura predictibilitate, flexibilitate şi continuitate în procesul aprovizionării de vaccinuri şi un sistem de achiziţie cât mai transparent. Mă aştept ca marii producători de vaccinuri să înţeleagă că nu putem trata vaccinarea ca pe o simplă afacere. (...) Legea va permite formarea unui grup de experţi care să decidă ce vaccinuri sunt necesare, când şi cum le administrăm, experţi care să ne asigure că riscul reacţiilor adverse este extrem de redus. (...) Vorbim prea mult în aceste zile despre obligativitate, iar asta se întâmplă din lipsa comunicării, din cauză că informaţiile specializate nu au ajuns la timp la cei care se opun vehement vaccinării", a mai spus vicepremierul.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea