Liderii minorităţilor europene se distanţează de separatiştii catalani

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 30-10-2017 22:18

Separatiştii catalani fac prin acţiunile lor un deserviciu altor minorităţi din Europa, au transmis luni, la Viena, lideri ai acestor minorităţi, relatează DPA. Eforturile de a rupe Catalonia de Spania 'nu sunt de foarte mare ajutor', pentru că guvernele altor state au crescut gradul de alertă şi astfel a devenit mai puţin probabil să acorde drepturi suplimentare minorităţilor, a spus Lorant Vincze, preşedintele Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN).

'Dorim să găsim o soluţie bună în interiorul statelor noastre', a declarat şeful organizaţiei de lobby. Vincze, membru al comunităţii maghiare din România, a mai arătat că separatiştii catalani nu s-au alăturat FUEN, întrucât ei nu se consideră o minoritate, ci o naţiune.

La rândul său, Luis Durnwalder, fost guvernator până în 2011 al regiunii autonome italiene Alto Adige (Tirolul de Sud), a criticat lipsa de răbdare a separatiştilor catalani, care, în opinia sa, ar fi trebuit să opteze pentru negocieri. 'Ne-au trebuit 50 de ani pentru a ajunge unde suntem astăzi', a declarat Durnwalder despre drumul regiunii sale către drepturi extinse în domeniile economic, administrativ şi lingvistic. 'Putem spune că avem o autonomie destul de bună. Catalanii ar fi putut obţine acelaşi lucru dacă nu ar fi ars toate punţile', a adăugat el, conform Agerpres.

Durnwalder s-a aflat la Viena pentru a promova eforturile FUEN de a strânge un milion de semnături în sprijinul minorităţilor. Aceste semnături ar permite organizaţiei să ceară în mod oficial întărirea în legislaţia Uniunii Europene a drepturilor lingvistice, precum şi a drepturilor minorităţilor fără stat, cum sunt romii. În jur de 40-50 milioane din cei 512 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene vorbesc o limbă minoritară sau regională, conform unui raport al Parlamentului European.