David Davis: A şasea rundă de negocieri privind Brexit-ul începe la 8 noiembrie

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 31-10-2017 20:47

Următoarea rundă de negocieri, a şasea, între Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind Brexit-ul va începe în data de 8 noiembrie la Bruxelles, a anunţat marţi David Davis, negociatorul-şef britanic, informează AFP. David Davis a precizat că echipele de negociere se vor reuni pe 8 şi 9 noiembrie, urmând ca pe 10 noiembrie el să se întâlnească cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier.

'Nu vom întârzia procesul', a spus oficialul britanic în faţa Comisiei pentru UE a Camerei Lorzilor, adăugând că l-a 'invitat pe Barnier să vină la Londra mâine (miercuri), dar nu poate din cauza unui alt angajament'.

David Davis a subliniat că această nouă rundă de negocieri este 'prima ocazie de a face un bilanţ' după summitul european din 19-20 octombrie şi a insistat că guvernul de la Londra doreşte o 'intensificare' a acestor negocieri. În cele cinci runde de negocieri privind Brexit-ul deja desfăşurate nu s-au înregistrat progrese majore. Uniunea Europeană refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziţie înainte să fie stabilite condiţiile separării Marii Britanii de UE, în special cele trei dosare esenţiale pentru europeni, respectiv 'factura' Brexit-ului (angajamentele financiare asumate de Londra ca membru al UE), drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel şi acuzând UE că prin refuzul de a aborda astfel tratativele dă dovadă de inflexibilitate.

Cei 27 de lideri ai statelor UE şi-au dat la ultimul summit acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea demarării a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a negocierilor cu Londra, respectiv negocierea relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie după data oficială a Brexit-ului, 29 martie 2019, în special un acord comercial şi eventual o perioadă de tranziţie. Însă ei au amânat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe Michel Barnier să angajeze discuţiile privind această a doua fază, insistând din nou că mai întâi doresc progrese în cele trei dosare menţionate.

Dar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins ideea că tratativele s-ar afla într-un 'blocaj', el manifestându-şi aprecierea pentru noua dinamică pe care premierul britanic Theresa May a dat-o acestor negocieri prin discursul pe care ea l-a susţinut la Florenţa pe 22 septembrie, conform Agerpres. May a menţionat atunci, printre altele, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de şapte ani al UE, şi că doreşte o perioadă de tranziţie de doi ani în procesul de ieşire din blocul comunitar.