Electrica şi Fondul Proprietatea au extins cu o lună data limită privind vânzarea participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 31-10-2017 22:12

Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a anunţat marţi că a extins cu o lună de zile dată limită a memorandum-ului de înţelegere încheiat în luna iulie cu Fondul Proprietatea (FP) prin care va achiziţiona cu 752,03 milioane lei participaţiile pe care FP le deţine în filialele Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transilvania Sud, Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare.

”Electrica şi Fondul Proprietatea au extins astăzi (marţi, 31 octombrie, n.r.) data limită a Memorandum-ului de Înţelegere semnat în data de 14 iulie 2017 în vederea achiziţionării participaţiilor pe care Fondul Proprietatea le deţine în filialele Electrica (SDEE Distribuţie Muntenia Nord SA, SDEE Distribuţie Transilvania Sud SA, SDEE Distribuţie Transilvania Nord SA şi Electrica Furnizare SA) de la 31 octombrie 2017, astfel cum a fost agreată iniţial, la 30 noiembrie 2017”, arată un comunicat al companiei.

Electrica a încheiat pe 14 iulie 2017 un memorandum de înţelegere cu Fondul Proprietatea în vederea achiziţionării participaţiilor pe care Fondul le deţine în filialele Electrica, respectiv SDEE Distribuţie Muntenia Nord, SDEE Distribuţie Transilvania Sud, SDEE Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare.

Valoarea agregată a tranzacţiei va fi în cuantum de 752,03 milioane lei. Electrica anunţa în iulie că părţile intenţionează să semneze documentaţia contractuală aferentă tranzacţiei preconizate după obţinerea aprobărilor necesare corporative şi din partea acţionarilor, la nivelul Electrica şi al filialelor, până în data de 31 octombrie. Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Electrica a obţinut venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori. Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015. În urma listării companiei la bursă, în 2014, statul nu mai este acţionar majoritar, iar în consiliul de administraţie mai deţine doar trei din şapte locuri. Totuşi, statul, prin Ministerul Energiei, rămâne cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%. Electrica are în prezent o valoare de piaţă de 4,46 miliarde lei (circa 1 miliarde euro), conform news.ro.