Concurentele pentru titlul Miss Peru au oferit juriului statistici privind violenţa de gen în locul măsurătorilor - VIDEO

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 01-11-2017 10:11

Concurentele pentru titlul Miss Peru au oferit juriului şi publicului statistici privind violenţa de gen în locul măsurătorilor, pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme şi ca parte a campaniei #NiUnaMenos. Cele 23 de concurente s-au pus de acord şi au scimbat discursurile. Prin acţiunea lor, ele au amintit că femeile din întreaga lume luptă în fiecare zi pentru a-şi îmbunătăţi vieţile, scrie NEWS.RO, citând Vogue.

Citeşte şi: Poliţiştii anticorupţie, DESCINDERI în forţă. O instituţie publică din Vâlcea, în vizorul DGA

În timpul etapei concursului în care urmau să spună dimensiunile taliei, şoldurilor şi bustului, ele au oferit statistici privind violenţa de gen din Peru.

„Numele meu este Camila Canicoba şi reprezintă departamentul Lima. Măsurătorile mele sunt: 2.202 cazuri de femicid raportate în ultimii nouă ani în ţara mea”.

„Numele meu este Juana Acevedo şi măsurătorile mele sunt: peste 70% dintre femeile din ţara noastră sunt victime ale hărţuirii pe stradă”.

„Aici Almendra Marroquín. Reprezint Cañete, iar măsurătorile mele sunt: peste 25% dintre fete şi adolescente sunt abuzate în şcolile în care învaţă”.

„Numele meu este Bélgica Guerra şi reprezint Chincha. Măsurătorile mele sunt: 65% dintre femeile care au urmat o universitate sunt agresate de partenerii lor”.

În timpul defilării în costume de baie, organizatorii au proiectat imagini cu pagini de ziare şi titluri care vorbeau despre uciderea şi agresarea femeilor.

„Femeile pot merge afară goale, dacă vor”, a spus organizatoarea Jessica Newton în apărarea segmentului concursului despre care tot mai multe voci susţin că reduce femeia la a fi un obiect.

În runda finală, concurentele au fost întrebate cum ar ajuta la eradicarea fenomenului de „femicid” în Peru.

O postare distribuită de Organización Miss Perú (@missperuofficial) pe 30 Oct 2017 la 21:14 PDT

Iniţiativa este o parte din mişcarea sud-americană #NiUnaMenos (niciuna mai puţin, n.r.), pornită de feministe din Argentina. Peste 50.000 de peruani au participat în luna august la proteste #NiUnaMenos.

Problema a devenit una arzătoare şi după ce, recent, Maritza García, preşedinta Comisiei Femeilor din Peru, a declarat că femeile sunt de vină pentru creşterea ratei femicidului.

Citeşte şi: Secretarii de stat din Guvern, evaluaţi. Dragnea, nemulţumit de rezultate: 'Unele evaluări, superficiale...'.