Escaladează tensiunile între SUA și Iran: Ei reprezintă inamicul nostru numărul unu

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 02-11-2017 16:50
Actualizat: 02-11-2017 17:51

Statele Unite sunt ”inamicul numărul unu” al Iranului, iar Teheranul nu va ceda niciodată presiunii Washingtonului în legătură cu acordul multinaţional în dosarul nuclear iranian, a avertizat joi, într-un discurs televizat, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters.

Preşedintele Donald Trump a ieşit din rândul marilor puteri, luna trecută, şi a refuzat să certifice faptull că Iranul respectă acordul.

Documentul prevede o ridicare treptată a sancţiunilor impuse Republicii islamice, în schimbul unei limitări a activităţilor nucleare iraniene.

”America este ostilă naţiunii iraniene (...). America este inamicul numărul unu al naţiunii noastre (...). Nu vom accepta niciodată hărţuirile lor în legătură cu acordul”, a subliniat Khamenei.

După încheierea acordului, în 2015, Khamenei a continuat să denunţe în mod public Statele Unite.

El a sugerat că antagonismul între cele două ţări, care datează de la Revoluţia islamică din 1979, nu se va domoli din cauza acestui text.

Iranul şi Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile diplomatice după Revoluţie, după ce studenţi extremişti au ţinut ostatici 52 de americani timp de 444 de zile.

Teheranul marchează confiscarea sediului Ambasadei americane sâmbătă.