Forţele irakiene au preluat controlul asupra zăcământului de gaze de la Akkas

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 02-11-2017 19:11

Forţele irakiene au preluat joi controlul asupra zăcământului de gaze de la Akkas care fusese ocupat de Statul Islamic, a declarat ministrul irakian al Petrolului, Jabar al-Luaibi, la Bagdad, relatează Reuters. Forţe irakiene au lansat luna trecută o ofensivă pentru îndepărtarea grupării jihadiste din ultima zonă în care aceasta mai deţinea controlul în Irak, la graniţa cu Siria, unde se află zăcământul de gaze. Acesta nu a intrat încă în exploatare, conform Agerpres.

Gruparea jihadistă deţinea de asemenea controlul asupra unor zone din partea siriană a graniţei, dar teritoriul aflat sub conducerea sa s-a restrâns pe măsură ce combatanţii săi s-au retras în faţa înaintării a două forţe ostile: o coaliţie condusă de kurzi şi susţinută de SUA şi trupele guvernamentale siriene împreună cu miliţii şiite străine, susţinute de Iran şi Rusia.

Autoproclamatul califat transfrontalier Statul Islamic s-a prăbuşit efectiv în iulie, când forţele irakiene, susţinute de SUA, au eliberat Mosulul, capitala de facto a grupării jihadiste în Irak, în cursul unei bătălii istovitoare ce a durat nouă luni. Fieful jihadiştilor din Siria, Raqqa, a fost cucerit în octombrie de forţele susţinute de SUA.