Bursa din Arabia Saudită, afectată de arestarea unor importanți oficiali și oameni de afaceri

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 05-11-2017 21:45

Bursa din Arabia Saudită era în scădere duminică dimineață, după ce prințul moștenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-și consolida puterea prin înființarea unui comitet anticorupție, care a decis arestarea unor înalți oficiali și oameni de afaceri, transmite Reuters.

Indicele bursier saudit înregistra un declin de 1% duminică dimineață, acțiunile Kingdom Holding — Fondul de investiții saudit aparținând prințului miliardar Alwaleed Bin Talal, unul dintre cei arestați, au scăzut cu 9,9%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), în care Kingdom deține o participație de 6,2%, înregistrau un recul de 1,3%.

De asemenea, acțiunile Banque Saudi Fransi — a cincea mare bancă din Arabia Saudită — în care Kingdom a cumpărat în septembrie o participație de 16,2% înregistrau un declin de 2,8%. În schimb, titlurile companiei de produse petrochimice Saudi Basic Industries au scăzut cu doar 0,2%.

Postul de televiziune Al Arabiya a anunțat înființarea unui nou comitet anticorupție, condus de prințul Mohammed, care a decis arestarea a 11 prinți, patru actuali miniștri și zeci de foști miniștri, precum și a unor importanți oameni de afaceri.

Analiștii susțin că informația a îngrijorat piața bursieră deoarece oamenii de afaceri implicați ar putea fi nevoiți să-și vândă unele participații, ceea ce temporar ar putea duce la scăderea prețurilor.

Totuși, unii investitori locali ar putea în cele din urmă saluta perspectiva ca prințul Mohammed să-și sporească puterea și să reducă incertitudinile privind autoritatea sa. Reformele economice, cum ar fi privatizările și dezvoltarea proiectelor, s-ar putea derula mai rapid.

Și în alte state din Golf se înregistrau turbulențe pe piețele bursiere. Bursele din Dubai și Qatar înregistrau duminică dimineață scăderi de 0,9% și, respectiv, 0,6%.