Comisia Europeană, mesaj pentru Tudorel Toader după întâlnirea de la Bruxelles. Timmermans, sugestii pe Legile Justiţiei (presă)

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 08-11-2017 10:56

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-ar fi cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, la întâlnirea de marți, de la Bruxelles, să aștepte avizul comisiei de la Veneția înainte că modificările legilor justiției să fie aprobate, potrivit unor surse citate de Politico.eu.

Potrivit Politico.eu, Frans Timmermans a sugerat, în timpul întâlnirii de marți cu Tudorel Toader, că experții internaționali să consulte proiectele de modificare a legilor justiției din România, care au determinat protestele anticorupție din weekendul trecut.

În întâlnirea cu ministrul român al Justiției, prim-vicepreședintele Comisiei Europene "a reamintit valoarea transmiterii proiectului de lege Comisiei de la Veneția, care să își exprime punctul de vedere", scrie Politico.eu.

"Am vorbit despre consultarea Comisiei de la Veneția cu privire la numirea procurorilor de rang înalt", a declarat Toader pentru POLITICO după întâlnire, adăugând că prima recomandare a Comisiei în ultimul său raport în cadrul mecanismului de monitorizare privește procedurile solide pentru numirea procurorilor de rang înalt.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a prezentat marți prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, "stadiul procedurii interne și evoluțiile în ceea ce privește modificarea legilor justiției", a arătat miercuri dimineață Ministerul Justiției, într-un comunicat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe 19 octombrie, că nu va mai trimite el solicitarea către Comisia de la Veneția pentru un aviz referitor la modalitatea de numire a procurorilor șefi, spunând că din moment ce coaliția a decis că proiectul de modificare a legilor Justiției să fie preluat că inițiativa parlamentară, atributul sesizării Comisiei revine Legislativului.

Pe 25 octombrie, Liviu Dragnea declara că legile justiției vor fi adoptate în această sesiune parlamentară, cu sau fără avizul Comisiei de la Veneția.

Citeşte şi: Ambasada SUA recomandă României schimbarea unor legi. ONG-urile, vizate direct .