După `Alege Oaia`, am putea avea și programul `Alege Vaca`. Acum România importă masiv din Australia, Argentina și SUA

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 11-11-2017 12:44
Actualizat: 11-11-2017 13:45

Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze producția și consumul de carne de vită după ce piața a fost invadată cu produse scumpe, din import. Patronii de restaurante cumpără, lunar, tone de carne de vită din Australia și America Latină. Ei spun că în țară nu găsesc un produs de aceeași calitate.

DEZASTRU NAȚIONAL Nu se mai găsesc ouă, după ce și-au dublat prețul

Patronii localurilor cumpără lunar din străinătate tone de carne de vită, mai ales din Australia, Argentina și SUA. E mai scumpă decât cea din România, dar gustul şi performanţa preparatelor sunt de multe ori peste aşteptări, relatează stiriletvr.ro

România are peste două milioane de bovine și este între primele 10 țări europene după numărul de animale, dar producția de carne este foarte scăzută: mai puțin de 3% din câtă există în Europa.

Explicaţia este simplă: fermerii au fost stimulați să crească vaci pentru lapte, nu rase de carne. Acum, situația s-ar putea schimba.

Pentru rasele de carne, subvențiile se ridică la 760 de euro pe animal.

Laptele se vinde tot mai ieftin, cu mai puțin de un leu pe litru, aşa că mulți fermieri din județul Suceava au pus bazele unei asociații a crescătorilor de vaci pentru carne. Şi vor să câștige piața.

Afacerile ar deveni prospere dacă fermierii îşi vor vinde marfa şi în magazine.

Carnea de vită este cel mai scump produs din măcelarii. Un kilogram de antricot poate să coste chiar și 100 de lei, de 6 ori mai mult decât kilogramul de carne de porc, transmite Cătălin Deacu, jurnalist TVR.

În România, producția de carne de bovine a reprezentat, anul trecut, mai puțin de 10% din total.

Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze consumul de carne de vită și ar putea iniția o campanie după modelul "Alege Oaia".