Uniunea Europeană a scos fosta gherilă columbiană FARC de pe lista organizaţiilor teroriste

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 14-11-2017 00:20

Uniunea Europeană a retras luni fosta gherilă columbiană FARC (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei) de pe lista sa cu ''organizaţii teroriste'', la un an după semnarea acordului de pace în Columbia, a indicat o sursă europeană, citată de AFP. ''Consiliul UE (care reprezintă statele membre) a adoptat actele legale pentru a scoate FARC de pe lista UE cu indivizi şi entităţi care fac obiectul unor măsuri restrictive pentru a combate terorismul'', a precizat sursa, conform Agerpres.

Decizia va fi publicată marţi în Monitorul Oficial al UE, a adăugat sursa, sub rezerva anonimatului. UE a ''suspendat'' încă de la sfârşitul lui septembrie 2016 înscrierea FARC pe lista sa cu organizaţii teroriste, într-un gest de sprijin faţă de convorbirile de pace din Columbia.

FARC a fost trecută pe lista neagră a UE în 2002, ceea ce a antrenat blocarea bunurilor financiare în UE a unora dintre membrii săi. Fosta gherilă rămâne însă pe lista Departamentului de Stat al SUA ca ''organizaţie teroristă străină''. În decurs de peste o jumătate de secol, în conflictul armat din Columbia au fost implicate circa treizeci de gherile, miliţii paramilitare de extrema dreaptă şi forţele de ordine. El s-a soldat cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 7,1 milioane de persoane strămutate.