Budapesta nu glumește: Ungaria lansează un ATAC VIOLENT la adresa SUA, cu acuzații grave

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 15-11-2017 22:29
Actualizat: 15-11-2017 22:34

Guvernul de la Budapesta a reacţionat vehement miercuri împotriva unui proiect american de finanţare a unei prese 'obiective' în Ungaria, în contextul unei concentrări crescute a media în mâinile apropiaţilor premierului ungar Viktor Orban, relatează agenţiile MTI şi AFP.

'Despre ce este vorba, dacă nu de o imixtiune în afacerile interne' ale Ungariei, 'o ţară aliată şi democratică', s-a întrebat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, în timpul unei conferinţe de presă la care a precizat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta, David Kostelancik, scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul le-a tăiat ”leafa”: Cine va primi mai puțin odată cu rectificarea bugetară și cui a hotărât Mihai Tudose să dea mai mulți bani

Washingtonul a lansat săptămâna trecută un concurs pentru proiecte destinate 'creşterii accesului cetăţenilor la o informare obiectivă' în Ungaria, proiecte în valoare de 700.000 de dolari (590.000 de euro).

Szijjarto a subliniat că acest demers este asemănător unei tentative de a 'interveni în campania electorală' din Ungaria, ţară unde se vor desfăşura în aprilie alegeri legislative la care Orban va candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

Citește și: Detalii mai puțin știute despre procurorul care l-a „EXECUTAT” pe Dragnea! Colaborarea care va naște sute de controverse

Luna trecută, însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, David Kostelancik (care conduce ambasada SUA în lipsa unui ambasador acreditat), s-a declarat preocupat în legătură cu unele 'tendinţe negative în domeniul libertăţii presei în Ungaria' unde o mare majoritate din media a ajuns sub influenţa unor apropiaţi ai lui Orban în ultimii ani.

Kostelancik a dezvăluit faptul că media 'prietene' beneficiază de importante contracte de publicitate şi că jurnaliştii lor sunt constrânşi să urmeze 'politici editoriale proguvernamentale'.

Citește și: Decizie finală în procesul dintre Loredana Groza și Gabi Luncă: Cine a avut câștig de cauză

Washingtonul şi-a manifestat de altfel preocuparea în legătură cu publicarea, în septembrie, în Ungaria, a unei liste cu jurnalişti calificaţi 'agenţi' ai miliardarului american de origine ungară George Soros, care devenit de mai multe luni ţinta guvernului naţionalist al lui Viktor Orban.