UE promite 34.000 de mii de locuri pentru refugiaţii din Africa şi Orientul Mijlociu

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 15-11-2017 23:01

Ţările din UE au promis aproximativ 34.400 de locuri pentru a primi refugiaţi direct din ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri Comisia Europeană la o zi după criticile vehemente ale ONU, relatează AFP. La sfârşitul lunii septembrie, executivul european a stabilit obiectivul de a primi în următorii doi ani 'cel puţin 50.000' de refugiaţi aduşi în special din taberele din Libia sau Niger, cu obiectivul de a oferi o alternativă 'sigură şi legală' la trecerea periculoasă a Mediteranei, conform Agerpres.

'Până în prezent, peste 34.400 de angajamente au fost primite din partea a 16 state membre', a anunţat Comisia în prezentarea unei evaluări a politicii sale migratorii stabilite începând din 2015 pentru a face faţă creşterii drastice a sosirilor de migranţi, mai întâi prin Turcia şi apoi prin Mediterana centrală.

'Ieşim încet din situaţia de criză şi gestionăm acum migraţia într-un spirit de parteneriat şi de responsabilitate împărtăşită', a afirmat comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, care consideră că acest principiu al 'réinstalării' trebuie să devină 'soluţia preferată pentru a proteja cele mai vulnerabile persoane'.

Acest bilanţ survine la o zi după criticile aspre adresate de Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Raiad Al Hussein, împotriva politicii de cooperare a UE cu Libia. Denunţând deteriorarea condiţiilor de detenţie pentru migranţi în Libia, el a calificat 'inumană' politica UE de 'a ajuta gărzile de coastă libiene să intercepteze şi să trimită înapoi migranţii'.

'Nu acţiunea UE este cea care a creat sistemul inuman în Libia', a răspuns Catherine Ray, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene, în cursul unei conferinţe de presă, subliniind eforturile UE pentru a găsi 'soluţii constructive'.

'Vom continua activitatea noastră pe teren pentru a lupta împotriva traficanţilor (...) şi a crea căile legale de trecere spre UE pentru cei care au nevoie de protecţie internaţională', a adăugat ea.