Sindicaliştii trag un semnal de ALARMĂ: Deținuții vor pleca și mai repede din închisoare. Ordinul lui Carmen Dan publicat în Monitorul oficial

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 17-11-2017 09:19
Actualizat: 17-11-2017 10:17

Detinutii vor pleca si mai repede din inchisoare dupa ce ordinul ministrului de Interne privind aresturile improprii a fost publicat in Monitorul Oficial, transmite Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

De ieri angajatii penitenciarelor au reluat calculul executarii pedepselor de catre detinutii aflati in custodie, avand in vedere ca a fost publicat ordinul ministrului de interne (nr. 140/2017) prin care se stabilesc aresturile de politie care au conditii improprii.

Victor Ponta, poziție FERMĂ cu privire la moțiunea PNL împotriva Guvernului Tudose: 'Nu sunt ca Dragnea'

Avand in vedere ca acest ordin apare cu aproape o luna intarziere de la aplicarea legii recursului compensatoriu (19 octombrie 2017), toate calculele vor trebui refacute pentru a fi avute in vedere zilele petrecute in detentie in conditii improprii in aresturi.

Ceea ce inseamna ca pot aparea si alte erori de sistem si ca, cel mai probabil, vor fi cazuri de detinuti care ar fi trebuit deja pusi in libertate in perioada 19 octobrie - 17 noiembrie 2017.

Trebuie, de asemenea, refacute calculele pentru liberarea conditionata pentru toti detinutii care, beneficiind de legea recursului compensatoriu, vor intra mai repede in comisiile de liberare conditionata.

Avand in vedere ca a fost deja un caz in care un detinut a fost tinut in detentie ilegala, asteptam reactia ministrului Justitiei - cel direct responsabil de aplicarea acestei legi in bune conditii - atunci cand se va descoperi ca vor fi si alte persoane care au fost tinute peste termenul legal in detentie.