Jens Stoltenberg cere scuze Turciei în urma incidentului din Norvegia

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 17-11-2017 17:29

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a prezentat vineri scuze Turciei, în urma unui ”incident” la un exerciţiu în Norvegia, în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că a fost prezentat ca un ”inamic”, relatează AFP. ”Prezint scuzele mele pentru ofensa cauzată. Incidentele au fost rezultatul acţiunilor unui individ şi nu reflectă opiniile NATO”, explică Stoltenberg într-o declaraţie scrisă.

”Turcia este un aliat stimat al NATO, care aduce contribuţii importante la securitatea Alianţei”, a insistat Stoltenberg, un fost premier norvegian. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că i-a retras pe militarii turci care participau la acest exerciţiu - bazat pe simulări pe computer -, afirmând că a fost prezentat ca un ”inamic” joi.

Exerciţiul - care nu implica manevre ale trupelor la sol şi care era menit să testeze structura de comandament a Alianţeoi - a avur loc în Centrul de Război Interarme al NATO de la Stavanger, în sud-vestul Norvegiei. ”Individul în discuţie a fost retras imediat din exerciţiu de la Centrul Interarme de Război, iar o anchetă este în curs. Era o recrută civilă, în subordinea Norvegiei şi nu o angajată a NATO”, a explicat Stoltenberg în această declaraţie - foarte neobişnuită. ”Le va reveni autorităţilor norvegiene să decidă dacă este necesară o acţiune disciplinară” împotriva acestei pesoane, iar ”NATO a fost în contact cu autorităţile norvegiene pe aceast subiect”, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Erdogan a declarat că ”un fel de «tablou al inamicilor»” a fost afişat în timpul exerciţiului. ”În acest tablou, era o fotografie (a fondatorului Republicii turce Mustafa Kemal) Atatürk şi numele meu. iată care erau ţintele”, a declarat el într-un discurs televizat la Ankara. Aflând acest lucru, ”am dat ordin să se retragă fără întârziere cei 40 de militari ai noştri” care luau parte la manevre, a continuat şeful statului turc. ”Nu este posibil să existe o asemenea concepţie a unei alianţe”, şi-a exprimat el nemulţumirea, conform news.ro.