Verde pentru rachetele americane. Camera Deputaţilor a încuviinţat achiziţia

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 21-11-2017 12:46
Actualizat: 21-11-2017 13:48

Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a votat marţi, 21 noiembrie, proiectul de lege privind încuviinţarea achiziţiei de sisteme de rachete "Patriot".

Au fost 279 de voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă.

Vezi și: PSD, pas în spate: Modificări majore la proiectul legilor justiției/ Calendarul de adoptare

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei. Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă, senatul votând luni, 21 noiembrie.

În cadrul proiectului de lege se face referire la achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT - dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre - şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.

Primul sistem, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an.

"Se aprobă realizarea 'Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esenţial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)' prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special", se arată într-un amendament al Comisiei de apărare din Senat, însuşit de plen.