Angeka Merkel anunţă că Germania are nevoie de un guvern stabil pentru a răspunde propunerilor de reformare a UE şi incertitudinilor mediului global

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 27-11-2017 19:17

Germania are nevoie de un guvern stabil cât mai curând posibil pentru a răspunde propunerilor de reformare a Uniunii Europene şi incertitudinilor mediului global, a declarat luni cancelarul Angela Merkel într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi dpa. Vorbind după o reuniune a conducerii formaţiunii sale, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Angela Merkel a reiterat dorinţa conservatorilor de a începe negocieri cu Partidul Social-Democrat (SPD), care a cedat recent presiunilor şi s-a declarat 'deschis' faţă de iniţierea de discuţii cu tabăra cancelarului, conform Agerpres.

'Sunt alegeri europene în 2019 (...), aşa încât există o mare aşteptare ca noi să luăm poziţii', a afirmat Angela Merkel, referindu-se la propunerile preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi ale şefului statului francez, Emmanuel Macron, cu privire la guvernanţa viitoare a uniunii monetare şi economice.

Cancelarul a menţionat de asemenea conflictul din Orientul Mijlociu, tensiunile cu Rusia şi relaţiile cu SUA drept factori care fac necesar ca Germania să poată fi 'capabilă să acţioneze'. Luni, Julia Kloeckner, vicepreşedinte al Uniunii Creştin Democrate, a declarat pentru postul public ARD că discuţiile pentru formarea unui guvern nu vor începe în mod serios decât după vacanţa de iarnă şi că accentul trebuie pus pe "temeinicie" în detrimentul "vitezei".

Partidul Social-Democrat şi-a schimbat abia săptămâna trecută decizia de a trece în opoziţie, după un rezultat slab fără precedent obţinut la alegerile legislative din septembrie. Vineri, liderul SPD Martin Schulz s-a declarat 'deschis' faţă de începerea de negocieri, după ce tratativele dintre conservatorii cancelarului Merkel şi două formaţiuni mai mici au eşuat. Julia Kloeckner a explicat că această schimbare de direcţie va trebui discutată la conferinţa SPD prevăzută peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că negocierile de coaliţie nu vor putea începe până în 2018.