NEGOCIERILE dintre Liviu Dragnea și Viktor Orban își fac simțite efectele: primele acțiuni în România

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 28-11-2017 08:13
Actualizat: 28-11-2017 23:56

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, anunța, în septembrie, că a discutat cu premierul Ungariei, Viktor Orban, despre o colaborare între cele două țări. Dragnea i-a cerut lui Orban susținerea Ungariei pentru aderarea României la OECD, în timp ce Orban a cerut reînființarea Liceului Romano Catolic din Târgu Mureș, instituție cu predare în limba maghiară.

Citește și: Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului, OFICIAL, să NU VOTEZE legile justiției

După ce s-a căzut de acord între cei doi lideri, în Parlament au început primele acțiuni concrete. O inițiativă legislativă depusă de UDMR prevede reînființarea Liceului Romano Catolic din Târgu Mureș.

Conform inițiativei, noua instituție de învățământ va intra în circuitul educațional din anul școlar 2018-2019 și se va forma prin divizarea parțială a Liceului ”Bolyai Farkas”. În maxim 30 de zile de la adoptarea legii, Inspectoratul Școlar Mureș va numi un director interimar, cu avizul cultului romano-catolic.

Finanțarea instituției de învățământ se va face conform legii educației, fiind alocate aceleași fonduri ca pentru orice alt liceu. De asemenea, înscrierea elevilor la acest liceu va avea loc conform calendarului adoptat de Ministerul Educației.

CONSULTAȚI AICI PREVEDERILE PROIECTULUI DE LEGE DEPUS DE UDMR

Ce a negociat Liviu Dragnea cu Viktor Orban

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea anunța că a negociat cu Viktor Orban un vot de încredere al Ungariei pentru aderarea României la OECD, la schimb cu Liceul Romano Catolic din Târgu Mureș.

„Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, și am convenit două lucruri:
1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureș.
2. #Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Am explicat că situația de la Târgu Mureș s-a creat în urma unei sentințe judecătorești și nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorității maghiare, dar că e obligația autorităților române să găsească rapid o soluție legală și durabilă. I-am promis că vom găsi această soluție.
La rândul său, premierul Orbán a apreciat disponibilitatea noastră spre dialog și a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru #OECD.
Aderarea României la această organizație este un obiectiv major al politicii noastre externe, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an.”, scria Liviu Dragnea.