DEZVĂLUIRI INCENDIARE din SUA, de la Departamentul de Stat: 'Nu au cerut aşa ceva şi nici nu şi-ar permite să o facă'

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 28-11-2017 23:53
Actualizat: 30-11-2017 09:40

Comunicatul Departamentului de Stat al Statelor Unite remis luni a uimit pe toată lumea prin vehementa sa. Oficialii americani le-au cerut celor din Parlament să nu se atingă de legile justiţiei şi să nu le schimbe în niciun fel. Reacţia lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu a fost extrem de vehementă.

Citeşte şi: Raiul din Elveția: Un primar dă 70.000 de franci familiilor care vor să se mute acolo

Acum apare o nouă ipoteză incendiară. Preotul Chris Terhes, preşedintele Coaliţiei Românilor din Statele Unite ale Americii, susţine că a vorbit cu mai mulţi oameni din Departamentul de Stat şi că aceştia nu ar cunoaşte, cu adevărat, situaţia justiţiei din ţara noastră.

"Am vorbit cu mai multi oficiali de la Departamentul de Stat al SUA si nimeni nu poate preciza, punctual, care ar fi acele "propuneri" din proiectele de modificare a legilor justitiei care ar afecta independenta justitiei ori pune in pericol lupta anticoruptie.

Citește și: Sanda Ladoși și soțul ei, săltați de mascati: Acuzatii grave ale DIICOT – prejudiciu imens

Un oficial de rang inalt pe care l-am intrebat pe ce isi fundamenteaza cererea ca legile sa fie retrase din Parlament, mi-a spus ca ei nu au cerut asa ceva si nici "si-ar permite sa o faca". I-am spus ca presa din Romania asa a prezentat pozitia lor, ca si cum Departamentul de Stat ar fi cerut ca legile sa fie retrase din Parlament. Mi-a spus ca ei nu au cerut sa fie retrase proiectele de lege privind modificarile la legile justitiei, ci doar au exprimat ingrijorari privind proiectul initial facut de Ministerul Justitiei si au indemnat ca propunerile "care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupție" sa fie respinse de Parlament.

Citește și: Câștig uriaș pentru televiziuni, după moartea actriței Stela Popescu: Cine a fost liderul surpriză în audiențe

I-am spus ca proiectul de lege propus de Ministerul Justitiei nu a fost asumat de Guvern, deci nu a intrat in Parlament, ce se discuta acum fiind alte proiecte de lege. Persoanei nu-i era clara distinctia. Tuturor celor cu care am vorbit le-am cerut sa spuna concret care "propuneri" din actualele proiecte aduc atingere independentei justitei ori luptei anticoruptie si nimeni nu mi-a putut oferi un raspuns. Unii mi-au spus ca vorbesc "in principiu". Le-am replicat ca aici vorbim despre afirmatii fara echivoc facute cu privire la proiecte de legi concrete, nu abstracte.

Citește și: Acuzaţii fără precedent ale ministrului Muncii: Lia Olguţa Vasilescu ‘pune la zid’ multinaţionalele

Nici un oficial al Departamentului de Stat nu mi-a putut preciza la ce "propuneri" concrete s-au referit in comunicatul lor, propuneri care - dupa spusele lor - ar afecta statul de drept, independenta justitiei ori lupta anticoruptie din Romania. Vom eleva acest subiect pe scara ierarhica in Washington pana cand problema va fi clarificata. In toata aceasta dezbatere ar fi binevenita o reactie urgenta a ambasadei SUA la Bucuresti care sa prezinte public acele propuneri din aceste proiecte care, sustin ei, aduc atingere statului de stapt si luptei anticoruptie", a scris Chris Terhes pe facebook.