Veste uriaşă pentru românii din Transnistria. Daniel Funeriu explică 'progresul substanţial'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 29-11-2017 18:18
Actualizat: 29-11-2017 19:20

Fostul ministru Daniel Funeriu, în prezent pe un post diplomatic al UE în Republica Moldova, anunţă un "progres substanţial" pentru dreptul românilor din Transnistria de a învăţa în limba română.

"Progres substanțial privitor la învățarea în limba română în regiunea transnistreană: şcolile cu predare în limba română nu vor mai fi supuse unor condiții dificile, la pachet cu recunoaşterea de către minister a diplomelor de la universitățile de acolo. Un pas important ca urmare a unor eforturi susținute, aşa cum notează şi OSCE", scrie Daniel Funeriu pe Facebook, făcând trimitere la o informaţie publicată pe site-ul OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

Vezi şi: Comisia pentru legile justiţiei a stabilit cum va arăta răspunderea magistraţilor

În cadrul unei reuniuni de negocieri în formatul „5+2” pentru reglementarea transnistreană, desfășurate la Viena, reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului au confirmat progresele înregistrate pe câteva chestiuni din cele opt priorități identificate anterior de către părți și și-au asumat angajamentul de a finaliza rezolvarea problemelor care au rămas la începutul anului viitor.

„Părțile, împreună cu partenerii internaționali, au consolidat acordurile privind mai multe chestiuni sociale și economice, semnate în ultimele zile. Există o înțelegere clară între participanți că problemele rămase vor fi abordate și implementate rapid, în beneficiul populației de pe ambele maluri ale râului și din regiune în ansamblu”, a apreciat Ambasadorul Wolf Dietrich Heim, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. „În special, partenerii internaționali au salutat angajamentul părților de a soluționa până în luna februarie 2018 restul detaliilor ce țin de participarea automobilelor transnistrene în traficul internațional”.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.